Het Groothertogdom Luxemburg, het eerste land in Europa dat zowel het gebruik als de teelt van cannabis toestaat

Luxemburg heeft besloten het gebruik en het bezit van cannabis voor volwassenen volledig uit de criminele sfeer te halen, evenals de teelt ervan, tot maximaal vier planten per huishouden, aldus een aankondiging van de regering. Dit is een manier om de drugshandelaren de wind uit de zeilen te nemen.

Dit is al lang geen controversieel standpunt meer: een verbodsbeleid werkt niet, ongeacht het betrokken product, de gebruikers zullen altijd een manier vinden om het te verkrijgen. Tot groot profijt van dealers en smokkelaars, die soms bereid zijn geweld te gebruiken om hun zaak te verdedigen en te laten groeien.

In het algemeen is het niet de moeite waard om een verbod en een repressief systeem ten aanzien van consumenten in stand te houden, vooral voor gemakkelijk toegankelijke en niet erg gevaarlijke producten zoals cannabis. Het Groothertogdom Luxemburg heeft daarom precies de tegenovergestelde weg gekozen: de regering kondigde vrijdag aan dat zij Indische hennep op haar grondgebied volledig zou legaliseren.

Niet alleen het gebruik van cannabis wordt gedecriminaliseerd, maar ook het kweken van cannabis voor persoonlijk gebruik: Luxemburgers van 18 jaar en ouder mogen per gezin tot vier planten kweken, mits deze voor persoonlijk gebruik zijn. De zaden die worden gebruikt om deze planten te kweken, zouden ook volledig worden gelegaliseerd, zonder enige criteria inzake variëteit of THC-gehalte. Zij kunnen commercieel worden verkocht, maar ook worden geruild of gekocht op het web.

Binnenlands verbruik

De Luxemburgse regering heeft verklaard de smokkel van cannabis, waarmee enorme bedragen gemoeid zijn en die soms verband houdt met gevaarlijker handel, te willen tegengaan. Het land wil alle belemmeringen voor de zuiver binnenlandse en persoonlijke consumptie van cannabis wegnemen, wat een streep door de rekening van de smokkelaars is.

Met deze liberalisering wordt het Groothertogdom het meest tolerante land in Europa voor alles wat met cannabis te maken heeft. In Nederland, dat vaak als referentie wordt genomen, heeft de regering een drugsbeleid ontwikkeld dat het roken van cannabis gedoogt, onder zeer strikte voorwaarden, wat niet gelijkstaat met volledige legalisering. Consumptie is toegestaan, maar er is een speciale vergunning nodig om het in winkels te verkopen. Het land heeft ook een experimenteel plan goedgekeurd voor door de staat gecontroleerde cannabisteelt, dat dit jaar in werking zal treden.

Een groene enclave in Europa

Andere Europese landen, zoals Frankrijk, houden daarentegen vast aan een streng verbod, terwijl de illegale cannabishandel een zeer belangrijk onderdeel van de ondergrondse economie vormt, waarin in 2017 150.000 tot 200.000 mensen werk vonden en een omzet van 1,2 miljard euro werd behaald.

In ons land blijft het gebruik van cannabis verboden, al schommelt het beleid tussen tolerantie en een strikte handhaving van de wet, afhankelijk van de regering. In de praktijk wordt bezit “voor persoonlijk gebruik” doorgaans niet vervolgd, tenzij het gepaard gaat met verzwarende omstandigheden of verstoring van de openbare orde. De officieuze limiet is 3 gram op zijn persoon of één plant thuis, maar men mag niet vergeten dat dit afhangt van de interpretatie van de politie. Met andere woorden, ook ons land laat de productie van en handel in wiet over aan de ondergrondse economie.

Het is moeilijk te voorspellen hoe het Groothertogdom zijn legaliseringsbeleid zal beheren met minder tolerante buren, maar waarvan de bevolking misschien in Luxemburg wil kopen. Dit is een potentieel toeristisch voordeel voor het land, ook al moet het Canadese precedent, waar deze hausse in de sector op een flop uitdraaide, als waarschuwing dienen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.