Het geboortecijfer valt wereldwijd en dat maakt van immigratie een ‘noodzaak’

In heel veel landen valt het geboortecijfer terug omdat er meer toegang tot anticonceptie is. Prominente onderzoekers zeggen nu dat ‘immigratie een noodzaak, geen keuze’ zal worden.

Een rapport in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet zegt dat tegen 2064 het aantal aardbewoners zal gestegen zijn naar 9,7 miljard. Vervolgens komt er echter een terugval naar 8,8 miljard in 2100.

Contraceptie en onderwijs

Volgens de analyse is de wereldwijde toegang tot moderne contraceptiemethodes, gecombineerd met meer onderwijs voor meisje, verantwoordelijk voor een val van het geboortecijfer in de komende 90 jaar.

Volgens de researchers zouden 183 van de 195 landen op de aarde niet in staat zijn om hun huidige populatie op peil te houden tegen het einde van deze eeuw.

De populaties van 23 landen, zoals Japan, Thailand, Italië en Spanje, zouden hun bevolkingsaantal zien dalen met meer dan de helft. 34 anderen, zoals China, zouden het met een kwart minder mensen moeten stellen.

Sub-Sahara Afrika rukt op

In sub-Sahara Afrika ziet de situatie er helemaal anders uit. Daar zal het bevolkingsaantal wellicht verdriedubbelen in de loop van de komende eeuw. Tegen 2100 zullen er 3,07 miljard mensen wonen, ten opziche van 1,03 miljard in 2017.Ook in Noord-Amerika en het Midden-Oosten wordt er een bevolkingsgroei voorspeld.

‘Deze research toont duidelijk dat we moeten plannen voor de toekomst’, zegt Richard Horton van The Lancet in een persbericht. ‘Het toont radicale veranderingen in geopolitieke macht aan, vecht mythes over immigratie aan en onderlijnt hoe belangrijk het is om de reproductieve en seksuele rechten van vrouwen te beschermen.’

‘Afrika en de Arabische wereld zullen onze toekomst vorm geven, terwijl Europa en Azië hun invloed zal afnemen’, gaat Horton verder. ‘Tegen het einde van deze eeuw, zal de wereld een multipolaire plaats zijn. India, Nigeria, China en de Verenigde Staten zullen de dominante krachten zijn. Dat is echt een nieuwe wereld, eentje waar we ons vandaag al op moeten voorbereiden.’

Meer tachtigjarigen dan vijfjarigen

Maar ook de demografie van de wereldbevolking zal er heel anders gaan uitzien. Volgens de onderzoekers zullen mensen ouder dan 80 met twee keer zoveel zijn als de 0- tot 5-jarigen. De levensverwachting blijft namelijk stijgen, en het geboortecijfer zal dalen, voorspelt de studie.

Dat wil meteen ook zeggen dat onze economie er heel anders uit zal zien. Volgens de studie zal het bnp van China dat van de Verenigde Staten voorbijsnellen tegen 2035. Dat blijft echter niet zo: als de Verenigde Staten immigranten kan blijven aantrekken om de werkende bevolking aan te vullen, en de populatie van China blijft verminderen, nemen de Verenigde Staten de toppositie opnieuw in tegen 2098.

India als Aziatische tijger

India is dan weer een van de weinige grootmachten in Azië die de groep werkende bevolking op een stabiel cijfer zal weten te houden in de komende eeuw. Volgens bnp zal het dan de derde grootste natie ter wereld worden, terwijl sub-Sahara Afrika een steeds groeiende supermacht wordt. Daar blijft de bevolking namelijk groeien.

Nigeria krijgt veel aandacht in de studie. Het is namelijk het enige land dat volgens de onderzoekers zijn bevolking stabiel zal weten te houden, dat momenteel al in de top 10 grootste landen ter wereld staat. In 2017 stond het land volgens bnp op de 23ste plaats. In 2100 zal het de 9de plaats innemen.

En Europa?

Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk blijven volgens de studie wel in de top 10 volgens bnp. Italië en Spanje vallen vermoedelijk naar de 25ste en 28ste plaats.

Volgens professor Ibrahim Abubakar van University College Londen, die een objectieve stem in het debat is, wordt immigratie ‘een noodzaak voor alle naties en zeker geen optie meer’, zelfs als ‘de verschuivingen in de studie zelfs maar half zo groot zijn.’

‘De positieve impact van migratie op de globale gezondheid en economie zijn gekend. De keuze die we nu kunnen maken is of we die gezondheid en rijkdom zullen verbeteren door geplande migratie. Of we eindigen met een mindere klasse van geïmporteerde arbeid en onstabiele maatschappijen’, zegt hij aan CNBC.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20