Het Europese paradijs voor biljetten van 500 euro ligt op 717 km van België

In Italië werden vorig jaar door de banken honderd keer meer biljetten van 500 euro ontvangen dan verdeeld. Het fenomeen doet volgens de autoriteiten een activiteit van de georganiseerde misdaad of belastingontduiking vermoeden. Dat schrijft Federico Fubini, redacteur van de Italiaanse krant La Repubblica.

 

Speurders van de financiële politie stellen dat de biljetten van 500 euro bijzonder gegeerd zijn bij wapenhandelaars en drugsmokkelaars en bij fiscale fraude en corruptie. De populariteit van het biljet in die sectoren is ook gemakkelijk te verklaren.

 

“Door de grote coupures kan een bedrag van 20.000 euro in een pak sigaretten worden gestopt, terwijl een suikerdoos volstaat om een kapitaal van 0,5 miljoen euro te verbergen,” zegt Fubini.

 

“Een reistas kan een bedrag van 6 miljoen euro omvatten en voor een som van 10 miljoen euro volstaat een doos met een hoogte van 50 centimeter. Op die manier kan het geld gemakkelijk en in het geheim worden getransporteerd.”

 

Straffeloosheid

 

Het valt volgens Fubini daarentegen veel minder gemakkelijk te verklaren waarom elk jaar ongeveer 10 miljard euro in biljetten van 500 euro door de Italiaanse banken worden verwerkt.

 

“De banken zijn volgens de Italiaanse wetgeving immers verplicht om elke verdachte financiële transactie aan de autoriteiten te melden,” merkt hij op. “Bovendien blijkt aan de loketten nagenoeg nooit een biljet van 500 euro aangeboden te worden.”

 

In Groot-Brittannie is het aan banken en wisselkantoren verboden biljetten van 500 euro te verdelen, nadat was vastgesteld dat 90 procent van de trafiek afkomstig was van de georganiseerde misdaad en fiscale fraudeurs. Ook in Canada zijn de biljetten van 1.000 dollar uit circulatie genomen.

 

Door het wegvallen van die mogelijkheden moeten onder meer Zuid-Amerikaanse drugskartels zich focussen op instanties die nog wel transactie met grote coupures mogelijk maken. Bovendien worden in Italië slechts beperkte boetes gehanteerd en er dreigt voor de bankiers ook geen gevangenis, zodat de instroom van grote coupures volgens Fubini onafgebroken verder gaat. (mah)

Meer