Het einde van Versace: modehuis komt in Amerikaanse handen

Het Amerikaanse Michael Kors Holdings neemt het Italiaanse modehuis Versace over. Volgens de Wall Street Journal zouden de Amerikanen 1,83 miljard euro betalen voor een van de meest bekende modemerken ter wereld.

De overname moet het in de VS zeer populaire handtassen- en kledingmerk Michael Kors een springplank naar Europa geven. Het gaat om een van de eerste pogingen van een Amerikaans modemerk om een elitair Europees merk in handen te krijgen. Toch gaapt er een brede kloof tussen beide merken. Versace zit in het hogere segment van de luxemarkt, Michael Kors positioneert zich eerder in het middensegment. Kors wijzigt na de overname zijn naam in Capri Holdings.

Gianni Versace

Het modehuis Versace werd in 1978 gesticht door Gianni Versace (rechts op de foto onder), die bekend stond om zijn gedurfde designs en die als eerste het concept van het ‘supermodel’ bedacht. Een van die modellen was Naomi Campbell. Maar het modehuis Versace heeft de dood van zijn stichter Gianni Versace nooit verteerd. Versace werd in 1997 op de trappen van zijn woning in Miami Beach door seriemoordenaar Andrew Cunanan doodgeschoten. Een week later pleegde die zelfmoord. Sinds dan wordt het bedrijf geleid door zijn zus Donatella (foto boven), die lange tijd tegen drugsverslaving vocht.


© EPA

Dalende verkopen

De voorbije jaren werden getekend door dalende verkopen, een gebrek aan een strategie inzake e-commerce en het verlies van marktaandeel onder jongere modeliefhebbers. In China heeft het merk nog wel een trouw cliënteel.Vorig jaar kon het bedrijf nog 700 miljoen euro omzetten, goed voor een winst van 15 miljoen euro.

Het is niet duidelijk of de familie Versace na de overname nog een minderheidsaandeel in het bedrijf behoudt. Ook de positie van Donatella Versace – de creatief directeur van het huis – is onduidelijk.

Ook ander grote namen, waaronder Tiffany & Co, toonden interesse in een mogelijke overname. Maar het prijskaartje van 2 miljoen euro en de moeilijkheidsgraad van de operatie om Versace opnieuw als een topmerk te positioneren, deden andere mogelijke kopers afhaken.

Versace was voor 80% in handen van Donatella Versace, haar dochter Allegra en haar broer Santo Versace. De overige 20% zijn in handen van het investeringsbedrijf Blackstone Group.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20