Het einde van Tie Rack: ‘Vandaag loopt enkel de boekhouder nog met een das rond’

Tie Rack, de iconische dassenketen die 15 jaar geleden nog 450 vestigingen telde in Engelands belangrijkste winkelstraten, sluit zijn laatste 44 winkels over het Kanaal. Ook een aantal verkoopspunten in luchthavens sluit.  

De sluiting markeert het einde van een succesverhaal, 30 jaar na zijn oprichting door de Zuid-Afrikaanse ondernemer Roy Bishko.

Volgens een woordvoerder van Tie Rack moeten de winkels ten laatste op 31 december definitief dicht gaan.

De Italiaanse eigenaars van Tie Rack, de Fingen Group, hebben ondertussen accountantsbureau Grant Thornton gevraagd een koper te vinden voor de 30 buitenlandse winkels van de keten. Fingen Group zou enkel nog eigenaar blijven van de online activiteiten van Tie Rack.

Tie Rack was ooit een onwaarschijnlijk succesverhaal. Opgericht in 1981 met één winkel in de befaamde Oxford Street, ging de keten in 1987 naar de beurs. Hoewel slechts 12,5 miljoen Britse pond aan aandelen werden aangeboden, had de keten op één dag voor 1 miljard pond aan fondsen kunnen ophalen.

Vorig jaar realiseerde Tie Rack nog een omzet van 68 miljoen pond, waarop een verlies van 6,8 miljoen pond werd geslikt.

Dassen zitten mannen al langer als een strop om de nek en de meeste mannen dragen al een aantal jaar geen das meer.

In 2008 al – 60 jaar na haar ontstaan – legden de 25 nog overblijvende leden van de Amerikaanse Men’s Dress Furnishings Association (MDFA), de organisatie die de dassenmakers vertegenwoordigt, er het bijltje bij neer. Twee jaar eerder sloegen de eerste dassenmakers alarm, toen een paar leden van de MDFA zich dasloos op het jaarlijkse diner aanboden. ‘Dat was niet toevallig,’ aldus Marty Staff, CEO van JA Apparel Corp, dat dassen maakt.

Een aantal jaar geleden was de man met het blauwe pak, het witte hemd en de bordeauxkleurige das de CEO van het bedrijf. Vandaag loopt enkel nog de boekhouder zo rond. Macht betekent ook kunnen dragen wat je wil. ‘