Herstructureringsplan KLM krijgt zegen van Nederlandse regering

De Nederlandse regering gaat akkoord met het herstructureringsplan dat luchtvaartmaatschappij KLM heeft aangeboden. De resterende 3,4 miljard euro aan staatssteun komt zo hun richting uit.

Afgelopen weekend weigerde bevoegd minister van Financiën Wopke Hoekstra om het volledige bedrag te betalen, omdat de pilotenvakbond VNV niet akkoord ging met loonmatiging. De andere groepen van medewerkers deden dat wel. ‘Ik vind het zeer teleurstellend, maar we kunnen nu niet door met de lening’, liet de minister zich ontvallen.

Dinsdag stemden de vakbonden alsnog in met een extra looninlevering voor de duur van de leningen, dus tot 2025. Dat was een cruciale eis van minister Hoekstra om het tweede deel van het steunpakket beschikbaar te stellen. Als gevolg daarvan kan de Nederlandse luchtvaartmaatschappij toch nog een steunpakket van in totaal 3,4 miljard euro krijgen dat de overheid en banken beschikbaar hebben gesteld.

Nachtvluchten en CO2

In een brief aan de Tweede Kamer laten de Nederlandse ministers van Financiën, Wopke Hoekstra, en Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen, weten dat ze tevreden zijn. ‘Dit levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid’, staat er te lezen.

KLM bevindt zich door de coronacrisis al maanden in zwaar weer. In juni zegde de Nederlandse regering een steunpakket van 3,4 miljard euro toe, bestaande uit 2,4 miljard euro aan garanties voor bankleningen en een directe lening van 1 miljard euro. In ruil moet het personeel van de luchtvaartmaatschappij loonmatigingen slikken, moet KLM het aantal nachtvluchten verminderen en moet de CO2-uitstoot naar beneden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.