Krijgen we met de hersenchip van Elon Musk een orgasme wanneer we willen?

Techmiljardair Elon Musk heeft twee enorme ambities: Mars koloniseren en het menselijk bewustzijn samensmelten met artificiële intelligentie. Dat laatste zou bovendien een nieuwe seksuele revolutie kunnen ontketenen.

Met Neuralink wil Elon Musk hersenchips implementeren in onze schedel, waardoor we een cognitieve laag toevoegen aan ons bewustzijn die leunt op artificiële intelligentie. Volgens Musk zal deze uitvinding een grotere impact hebben dan zijn plannen voor Mars en wellicht virtuele innovaties, zoals het metaverse, volledig overklassen.

Via zo’n hersenchip zouden we in theorie ook machines kunnen besturen met onze gedachten. Zo kan een persoon die verlamd is of die een ledemaat mist een robotische arm of kunstmatig been besturen met zijn gedachten. De toepassingen zijn feitelijk bijna oneindig. Maar sommige experts menen dat we nog te weinig denken aan de mogelijkheden binnen een ander belangrijk veld: onze erotische ervaringswereld.

”The Orgasmatron”

Verschillende wetenschappers hebben al onderzocht of het brein zodanig kan gestimuleerd worden om intens genot te ervaren, zonder externe acties of de inmenging van drugs. 

Zo ontwikkelde arts en uitvinder Stuart Meloy in 2001 het toestel genaamd ”The Orgasmatron”. Het apparaat werd oorspronkelijk uitgevonden om mensen te helpen omgaan met intense pijn. Maar Meloy plaatste de elektroden van de machine ooit op de verkeerde plek bij een vrouw, waardoor zij “uit verrukking” begon te schreeuwen. De vrouw in kwestie grapte dat Meloy die truc eens aan haar man zou moeten tonen, verklaarde de uitvinder in 2014 aan New Scientist. Hoewel dit uiteraard een komische situatie is, was Meloy er wel degelijk in geslaagd om een persoon erotisch genot te bezorgen via het prikkelen van de ruggengraat.

Meloy schatte in 2014 dat hij “zo’n 6 miljoen dollar” zou nodig hebben om het apparaat te testen voor de markt. Dergelijke investeringen werden echter nooit opgehaald voor de “Orgasmatron”.

Stigma’s zullen problemen met regelgevers en verzekeraars opleveren

Krijgen we dan met Neuralink eindelijk een knopje om een orgasme te krijgen wanneer we maar willen? Er zijn nog enkele obstakels, denken experts.

Volgens Liz Klinger, een ondernemer die haar eigen smart vibrator op de markt bracht, zal het niet simpel zijn om toestemming van regelgevers te krijgen, de functie voldoende te testen of verzekeraars aan boord te krijgen. Er zouden nog te veel stigma’s zijn en te weinig onderzoek naar de gezondheidsproblematiek rond seksualiteit, zegt Klinger tegen de Daily Star

Om dat allemaal op te lossen, zal er heel wat kapitaal voorradig moeten zijn. Maar zoals we allemaal weten, is geld op dit moment een kleine zorg voor de Tesla-, SpaceX en Neuralink-baas.

(lb)

Meer