Het rentebeleid van de centrale banken en de inflatie raken de hernieuwbare energiesector recht in het hart. Aandelen in fossiele brandstoffen doen het daarentegen veel beter.
Hernieuwbare energieaandelen kelderen, terwijl fossiele waarden triomferen

Waarom is dit belangrijk?
De sectoren voor hernieuwbare energie krijgen tegenwind. Rentes, stijgende kosten, een toenemende vraag en de Chinese concurrentie vormen obstakels voor westerse hernieuwbare energie. Dit heeft twee belangrijke gevolgen: deze sectoren zullen waarschijnlijk nog meer gesubsidieerd worden en de prijzen van hernieuwbare energie zullen - althans nog een tijd - stijgen.De cijfers: aandelen in hernieuwbare energie zien af.
- De S&P Global Clean Energy Index, bestaande uit de 100 grootste bedrijven in zonne- en windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen, is in het afgelopen jaar met meer dan 30% gedaald.
- De S&P Energy-index, die aanzienlijk wordt beïnvloed door bedrijven in de olie- en gassector, is in dezelfde periode met bijna 8% gestegen.
De oorzaken: hoge rentetarieven en de inflatie hebben aanzienlijke gevolgen.
Bedrijven in de hernieuwbare energiesector sluiten vaak langetermijncontracten af waarin ze de prijs vastleggen waartegen ze hun energie zullen verkopen. Dit doen ze vooraleer ze hun projecten ontwikkelen. Het probleem is echter dat de regels van het spel gaandeweg zijn veranderd.
- De stijging van de rentetarieven is voor deze bedrijven slecht nieuws. Aangezien ze grotendeels afhankelijk zijn van leningen om hun projecten op te starten, verhoogt dit de financieringskosten.
- Het andere grote probleem is de inflatie: groene bedrijven worden geconfronteerd met enorme kostenstijgingen.
Slechte resultaten
Als gevolg daarvan boeken deze bedrijven zware verliezen die beleggers afschrikken.
- Het Deense Ørsted, nummer 1 in offshore windenergie, boekte in het 2e kwartaal van 2023 een nettoverlies van 72 miljoen euro. Een jaar eerder was het bedrijf nog winstgevend.
- Analisten van UBS schatten dat de kwetsbaarheid voor hogere rentetarieven Ørsted tussen 709 miljoen en 1,42 miljard dollar zou kunnen kosten.
- Barclays heeft het koersdoel voor Ørsted met 40% verlaagd.
- Turbinefabrikant Vestas heeft in het tweede kwartaal een verlies van 130 miljoen euro geboekt.
- De Zweedse maker van windturbines Vattenfall meldde in juli dat hun kosten met 40% waren gestegen.
- Siemens Energy, dat met technische problemen werd geconfronteerd in zijn windturbine-afdeling Siemens Gamesa, verwacht voor 2023 een verlies van €4,5 miljard.
Stijgende kosten, lager dan verwachte belastingvoordelen en d toegenomen vraag die voor problemen zorgt in de toeleveringsketen zijn grote uitdagingen voor de sector. Europese en Amerikaanse bedrijven concurreren ook met China in wind- en zonne-energie.
“De prijs van hernieuwbare energie zal moeten stijgen”
Zoom out: de oproep aan de autoriteiten.
- Hoewel de Europese subsidies (Green Deal) en Amerikaanse stimuleringsregelingen (IRA) op hun hoogtepunt zijn, bevindt de sector van hernieuwbare energie zich in een moeilijke situatie.
- Maar de economische regels zijn veranderd. Renaud Saleur, voormalig trader bij Soros Fund Management, zegt dat de ondertekende contracten voor offshore windenergie langdurig verlieslatend zullen zijn. Regeringen moeten beseffen dat ze tussen de 80 en 100 dollar per MWh zullen moeten betalen, eerder dan tussen de 30 en 40 dollar.
- Twee weken geleden luidde de CEO van Ørsted de alarmbel. De overgang van 0% naar 4% rente “heeft een dramatische impact : het kapitaal is de brandstof voor de hernieuwbare industrie. We hebben geen behoefte aan gas, olie of steenkool. Maar wel aan kapitaal en dat is van de ene op de andere dag veel duurder geworden”, alduse Mads Nipper.
- Als gevolg hiervan “moet de prijs van hernieuwbare energie omhoog”, althans voor een tijdje. (ddw)