Helft van de wereldbevolking heeft geen bankrekening

Het voorbije jaar beschikte 67 procent van de wereldbevolking over een bankrekening, tegenover 61 procent drie jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldbank. Waarnemers waarschuwen echter dat deze cijfers misleidend zijn. De vooruitgang die de voorbije jaren werd gerealiseerd, zou immers voor 80 procent te danken zijn geweest aan inactieve rekeningen.

Wanneer louter naar actieve accounts wordt gekeken, kon de voorbije jaren een groei van 52 procent naar 53 procent worden gemeld. In landen met een matig en middelmatig inkomen is de situatie zelfs nog problematischer. In die regio’s beschikt minder dan de helft van de bevolking over een actieve bankrekening.

Daling

Hoewel er een aanzienlijke groei in nieuwe rekening kon worden gemeld, bleek in de armere landen het aandeel van de actieve accounts slechts van 44,4 procent naar 45,4 procent te zijn opgelopen. Bij het gebruik van bankrekeningen als spaarplatform diende zelfs een lichte daling te worden opgetekend.

“Vooral de financiële inclusie in India blijkt een grote mythe,” benadrukt het magazine Quartz. “Uit cijfers van het Center for Financial Inclusion moeten er in het land nagenoeg 370 miljoen eigenaars van slapende bankrekeningen worden gemeld.”

“Wanneer naar formele rekeningen wordt gekeken, heeft inmiddels 80 procent van de Indische bevolking een bankrekening, tegenover 53 procent vier jaar geleden. Er moet echter worden benadrukt dat minder dan de helft van de Indiase bankrekeningen actief is.”

Overheidssteun

“De ongebruikte accounts zijn meestal het resultaat van financiële inclusie-programma’s die door de autoriteiten werden uitgewerkt om te garanderen dat elke inwoner de kans zou krijgen om te sparen en aan de instanties de mogelijkheid te bieden om overheidssteun digitaal te transfereren,” zegt Quartz nog.

“Misschien zullen die rekeningen in de toekomst door hun eigenaars worden geactiveerd, maar het is fout om die accounts nu al te bestempelen als een onderdeel van het formele financiële systeem.”

“In een aantal landen is het aantal accounts – actief of inactief – zelfs ingekrompen,” aldus het magazine. “Onder meer in Nigeria en Mexico moest de voorbije jaren een significante daling van het aantal bankrekeningen worden geregistreerd.”

“Het lijkt volgens het Center for Financial Inclusion voor de banksector dan ook tijd om zich even te bezinnen. Om de financiële inclusie door te drukken is het blijkbaar niet voldoende om de burger te dwingen een bankrekening te openen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20