Helft van de ECB-werknemers vindt dat Christine Lagarde geen goed werk aflevert

Volgens een vakbondspeiling geeft ongeveer 50 procent van de werknemers Christine Lagarde, de huidige directeur van de Europese Centrale Bank, een onvoldoende. De resultaten zijn vooral onthutsend als je ze afzet tegenover de approval ratings van haar voorgangers.

Waarom is dit belangrijk?

De negatieve beoordeling van Lagarde zet haar niet alleen neer als een zelfingenomen en hard persoon, het weegt ook op de positieve geluiden rond een renteverlaging: haar eigen personeel acht haar niet bekwaam genoeg.

In het nieuws: 50,6 procent van de bevraagde werknemers geeft aan dat ze Lagardes beleid ‘slecht’ of ‘zeer slecht’ vinden.

  • Lagarde zit in het midden van haar achtjarige termijn als directeur van de ECB. Haar beleid overtuigt onvoldoende: in een vakbondsbevraging beoordeelt 20,1 procent van de werknemers haar prestatie tot nu toe als ‘zeer slecht’ en 30,5 procent als ‘slecht’.
  • 24,2 procent beoordeelt Lagarde als ‘gemiddeld’.
  • Van de positieve beoordelingen zegt 12,3 procent van de ondervraagden dat Lagarde goed werk aflevert, 8 procent vindt haar ‘zeer goed’ en 2,6 procent ‘uitstekend’. In totaal is dat dus slechts 22,9 procent.
  • Haar negatieve beoordeling heeft Lagarde te wijten aan het feit dat ze haar keuzes te politiek overwogen maakt en dat ze haar eigen belang vooropstelt. Dat staat in scherp contrast met haar voorganger Mario Draghi, die niet zo handelde, klinkt het in reacties die Politico kon inkijken.

“Mario Draghi was er voor de ECB terwijl de ECB er lijkt te zijn voor Christine Lagarde.”

Een reactie op de bevraging door een medewerker

Kan Lagarde het tij keren?

De details: De vergelijking met Draghi legt de verschillen bloot.

  • Mario Draghi kon betere resultaten voorleggen. In eenzelfde poll kreeg hij bij het einde van zijn termijn 75,5 procent aan positieve scores van de werknemers, waarvan 28,8 procent ‘uitstekend’.
  • Slechts 2 procent vond hem ‘zeer slecht’ en 6,9 procent van de werknemers beoordeelde hem als ‘slecht’.
  • Ook zijn voorganger, Jean-Claude Trichet, kreeg uiteindelijk maar van 14,5 procent van de respondenten een dergelijke score toegedicht.

Nuance: De Raad van Bestuur vindt de kritiek op zijn voorzitter onterecht.

  • “De Voorzitter en het Bestuur richten zich volledig op hun mandaat en hebben beleidsmaatregelen geïmplementeerd om te reageren op ongekende gebeurtenissen in de afgelopen jaren, zoals de pandemie en oorlogen”, laat de Raad van Bestuur van de ECB weten. Men blijft achter de voorzitter staan.
  • Mario Draghi beleefde dan ook een kalmere geopolitieke periode en kon de ECB makkelijker op koers houden. Lagarde moet echter diepe waters doorzwemmen.
    • Echter wordt het haar niet in dank afgenomen dat ze een standpunt inneemt over bijvoorbeeld de oorlog in Gaza. De ECB moet neutraal blijven, klinkt het.
  • Ondertussen blijft het beeld van Lagarde als autocratisch leider wel bestaan bij haar personeel. En dat zet zich door in het toekomstperspectief over haar beleid. Meer dan de helft van de respondenten denkt dat de ECB haar belofte om de inflatie in te tomen, niet waar zal kunnen maken.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.