Heeft schoensmeer nog een toekomst?

Kiwi, ’s werelds grootste producent van schoensmeer, trekt zich terug uit het Verenigd Koninkrijk. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf verlegt zijn focus naar eigen zeggen naar landen waar hun producten ‘relevant’ blijven.

Waarom is dit belangrijk?

Moderne stadsbewoners lijken minder kieskeurig te zijn voor schoeisel dan vroeger.  Dat ’s werelds grootste producent zich terugtrekt uit het VK, bevestigt naast de toenemende populariteit van thuiswerken vooral een versoepeling van oude normen. Want ook op het werk verschijnen steeds meer mensen met vrijetijdsschoeisel, dat niet gepoetst moet worden.

In het nieuws: The Times of Londen wijdt er vandaag zelfs een editoriaal aan. The decline of shoe polish is much to be regretted (“De achteruitgang van schoensmeer is betreurenswaardig”) staat er te lezen.

  • Kiwi wordt verkocht in meer dan 180 landen en heeft meer dan de helft van de schoenpoetsmarkt in handen.
  • Het bedrijf verlegt nu zijn focus naar landen waar hun producten “relevant blijven”.
  • Kiwi blijft eerste keuze voor het Britse leger, waar niets minder dan een glanzend schoeisel wordt getolereerd.

Schoenmakers repareren nu vooral sportschoenen

Voetballer Marcelo Vieira en zijn vrouw op het Filmfestival van Cannes in 2021. (Foto: Pool/Getty Images)

De trend: Er is wel degelijk sprake van een trend waarbij “steeds meer mensen casual schoenen dragen, die niet formeel gepoetst hoeven te worden”.

  • Dat zijn vaak sportschoenen die ook de werkvloer hebben bereikt. “Schoenmakers repareren nu vooral sportschoenen en verven ze.” COVID heeft die trend versneld, maar hij was al merkbaar voor de pandemie thuiswerken introduceerde.
  • “Onder jongere mensen schuilt een generatie die nooit in haar leven schoenen heeft gepoetst en geen idee heeft hoe daaraan te beginnen.”

Volgens The Times maakt “een goed gepoetste schoen, waarin het ideaal is om je eigen spiegelbeeld te kunnen zien, nog steeds deel uit van het uniform van zakelijke of avondkleding. Het blijft dus de moeite om schoenen te poetsen.”

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20