Heeft Noord-Korea de diplomaten die een rol hebben gespeeld bij de ontmoetingen met Trump geliquideerd?

Volgens berichten in het Japanse dagblad Yomiuri zijn Ri Yong-ho, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea, en verschillende Noord-Koreaanse diplomaten tussen juli en december 2022 geëxecuteerd.

Waarom is dit belangrijk?

Ri Yong-ho is de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea. In eigen land is hij vooral bekend vanwege de rol die hij heeft gespeeld bij onderhandelingen tussen Kim Jong-un en de voormalige Amerikaanse president Donald Trump tussen 2017 en 2019.

In het nieuws: De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben de informatie van het Japanse dagblad bevestigd.

  • Volgens Yomiuri werden de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en “vier tot vijf ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land” “snel na elkaar geëxecuteerd.” De reden was naar verluidt hun connectie met de Noord-Koreaanse ambassade in Londen.
  • De Noord-Koreaanse autoriteiten zouden het toezicht op buitenlandse diplomaten opvoeren om te voorkomen dat zij hun post en daarmee, in de ogen van Kim Jong-un, het vaderland verlaten.
    • Dat was bijvoorbeeld in 2016 het geval. Toen liep Tae Yong Ho, de viceambassadeur voor Noord-Korea in het Verenigd Koninkrijk over naar Zuid-Korea.
  • Een verrassing is hoe dan ook niet uitgesloten. Het is al gebeurd dat sommige ministers of familieleden van Kim Jong-un dood worden verklaard om vervolgens in volle gezondheid weer op te duiken, altijd aan de zijde van de dictator.

De context: Ri was ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk en hoofdvertegenwoordiger bij de Noord-Koreaanse nucleaire besprekingen.

  • Ri begon zijn carrière als vertegenwoordiger van Kim Jong-un zo’n tien jaar geleden. Hij heeft deelgenomen aan talrijke onderhandelingen tussen Noord-Korea en andere landen over de denuclearisatie van Noord-Korea.
  • Hij speelde tussen 2017 en 2019 ook een belangrijke rol bij de verzoeningspogingen tussen de VS en Noord-Korea. Hij coördineerde de topontmoetingen in Singapore en Hanoi in 2018 en 2019.
  • Vervolgens werd hij ontslagen wegens het mislukken van die topontmoetingen, die opnieuw over het nucleaire arsenaal van Noord-Korea gingen.
  • Na bijna 10 jaar de dictator van Noord-Korea te hebben vertegenwoordigd, werd hij in 2020 vervangen door Ri Son-gwon. Ri heeft sindsdien nooit meer een andere Noord-Koreaanse machtspositie bekleedt.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.