Harvard: Johan Thijs (KBC) is beste Belgische CEO

In de lijst met de honderd beste chief executives uit het wereldwijde bedrijfsleven, kunnen ook vier Belgische managers worden teruggevonden. Dat blijkt uit een rangschikking die door de Harvard University is opgesteld op basis van onder meer de financiële prestaties, duurzaamheid en sociaal beleid.

Johan Thijs, topman van KBC Groep, laat met een 19de plaats de beste prestatie van de Belgische bedrijfsleiders optekenen. Lars Rebien Sörensen, topman van de Deense farmagroep Novo Nordisk, wordt door Harvard als de beste chief executive van de wereld bestempeld, gevolgd door Martin Sorrell (WPP Group) en Pablo Isla (Inditex). Twee van de meest succesvolle Belgische chief executives zijn in dienst van een buitenlands bedrijf. Op de 22ste plaats staat immers Jean-François Van Boxmeer, de Belgische topman van de Nederlandse brouwer Heineken. Op een 52ste plaats volgt Ronnie Leten, de Belgische chief executive van de Zweedse groep Atlas Copco. De vierde Belgische vertegenwoordiger in de top honderd is Jef Colruyt, topman van de supermarktgroep Colruyt, op een zeventigste plaats.

Twee vrouwen

De hoogste Belgische vermelding in de rangschikking is voor brouwer AB InBev, die met zijn Braziliaanse chief executive Carlos Brito op een twaalfde plaats eindigt. Vastgesteld werd dat in de top honderd slechts twee vrouwelijke chief executives vermeldt. Op een 43ste plaats staat Debra Cafaro van de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Ventas, terwijl Marillyn Hewson, chief executive van het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin, als 51ste werd genoteerd. Verder blijkt nog dat de chief executives in de top honderd gemiddeld zeventien jaar op post zijn en aan hun aandeelhouders een gemiddeld jaarlijks rendement van 20,2 procent opleveren. Daarnaast wordt nog opgemerkt dat de top tien nagenoeg uitsluitend uit Europese bedrijfsleiders bestaat. Alleen Roberto Setubal, de Braziliaanse topman van Itau Unibanco, vormt daarop een uitzondering.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20