Key takeaways
- Het beoordelen van de kans op hartaandoeningen bij vrouwen moet beginnen als ze 30 zijn, niet tijdens of na de menopauze.
- Bloedmarkers kunnen het cardiovasculaire risico van een vrouw voor de komende drie decennia voorspellen met behulp van eenvoudige bloedtests.
- Gerichte interventies op basis van specifieke verhoogde biomarkers kunnen de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Uit een nieuwe studie blijkt dat bloedtests inzicht geven in de toekomstige cardiovasculaire risico’s van vrouwen. Onderzoekers suggereren dat het beoordelen van het hartziektepotentieel van vrouwen zou moeten beginnen in hun 30e levensjaar, niet tijdens of na de menopauze zoals nu gebruikelijk is. Het onderzoek toont aan dat het mogelijk is om het cardiovasculaire risico van een vrouw voor de komende drie decennia te voorspellen met behulp van eenvoudige bloedmarkers.
Voor het onderzoek werden gegevens geanalyseerd van het Women’s Health Initiative-onderzoek, waaraan 27.939 vrouwen deelnamen. Onderzoekers maten de niveaus van lipoproteïnecholesterol met lage dichtheid (LDL-C), hooggevoelig C-reactief proteïne (hsCRP) en lipoproteïne(a) in het bloed van de deelneemsters.
Bevindingen van het onderzoek
Het onderzoek vond significante correlaties tussen verhoogde niveaus van deze markers en het risico op belangrijke cardiovasculaire gebeurtenissen, zoals hartaanvallen en beroertes, in de komende 30 jaar. Vrouwen met hoge waarden van alle drie de markers hadden 2,6 keer meer kans op een ernstig cardiovasculair voorval en 3,7 keer meer kans op een beroerte.
De onderzoekers benadrukken dat deze drie biomarkers onafhankelijk van elkaar zijn en inzicht geven in verschillende biologische kwesties die van invloed zijn op individuele vrouwen. Deze kennis maakt gerichte interventies mogelijk op basis van de specifieke biomarkerverhogingen.
Implicaties en aanbevelingen
Terwijl er al medicijnen beschikbaar zijn om LDL-C en hsCRP te verlagen, worden er nog medicijnen ontwikkeld om de lipoproteïne(a)-spiegel te verlagen. Aanpassingen in de levensstijl, zoals lichaamsbeweging en stoppen met roken, kunnen ook bijdragen aan cardiovasculaire gezondheid.
Het onderzoek benadrukt de noodzaak van universele screening op hsCRP en lipoproteïne(a), naast bestaande cholesterolscreeningspraktijken, met name onder gemarginaliseerde bevolkingsgroepen waar cardiovasculaire risico’s vaak hoger zijn.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!