Belastinggeld redt Britse Titanic-scheepsbouwer Harland & Wolff


Key takeaways

  • De Britse regering heeft ingegrepen om Titanic-scheepsbouwer Harland & Wolff te redden via een deal met de Spaanse defensiegroep Navantia.
  • Er zal belastinggeld worden verstrekt om deze overname te ondersteunen, hoewel het exacte bedrag niet bekend wordt gemaakt vanwege commerciële gevoeligheden.
  • De overname geeft prioriteit aan de langetermijnbelangen van het VK en voorkomt potentiële financiële verliezen voor belastingbetalers.

De Britse regering heeft ingegrepen om Titanic-scheepsbouwer Harland & Wolff te redden via een deal met de Spaanse defensiegroep Navantia. Het in Belfast gevestigde bedrijf, dat voor de tweede keer in vijf jaar onder beheer stond, werd overgenomen door het Spaanse staatsbedrijf. Jonathan Reynolds, minister van Economische Zaken, heeft bevestigd dat er belastinggeld zal worden verstrekt om deze overname te ondersteunen.

Een belangrijke factor achter de overeenkomst is een contract van 1,6 miljard pond van de Royal Navy dat eerder werd toegekend aan Navantia en Harland & Wolff. Dit bestaande contract zal worden aangepast om de overname mogelijk te maken. Hoewel het exacte bedrag van de financiering door de belastingbetaler niet bekend wordt gemaakt vanwege commerciële gevoeligheden, bagatelliseerde Reynolds de omvang ervan als “relatief klein gezien de omvang van het contract”.

Belastinggeld en contractwijzigingen

Rapporten suggereren dat Navantia 300 miljoen pond zocht om Harland & Wolff te redden, terwijl sommige defensiekringen een mogelijke overheidsbijdrage van 400 miljoen pond bespraken. Defensieanalist Francis Tusa uitte zijn bezorgdheid over deze regeling en karakteriseerde het als een “bung” waarbij de regering toegaf aan de eisen van Navantia. Hij verwacht de komende jaren nog meer financieringsverzoeken van Navantia.

Toekomst van de scheepsbouw en toeleveringsketen in het VK

De overname heeft vragen opgeroepen over de toekomst van het contract voor de bouw van drie schepen van de Royal Navy op de werf van Harland & Wolff in Belfast. Deze overeenkomst uit 2022 voorzag in een toeleveringsketen die voor 60 procent uit het VK zou bestaan. Shadow Business Secretary Andrew Griffith drong er bij de regering op aan om het niveau van de overheidsfinanciering bekend te maken en te bevestigen dat het werk niet naar Spanje zal worden verplaatst.

Regering verdedigt besluit en baanzekerheid

Reynolds verdedigde de manier waarop de regering met de situatie omging door te stellen dat een eerdere leninggarantie van 200 miljoen pond, die door de Conservatieven werd aangeboden, tot financiële verliezen voor de belastingbetalers zou hebben geleid zonder de schepen te leveren of de scheepswerven veilig te stellen. Hij beweerde dat deze oplossing prioriteit geeft aan de langetermijnbelangen van het VK en de valkuilen van de leninggarantie vermijdt. Hoewel hij erkent dat de levering van FSS-schepen vertraging kan oplopen, houdt hij vol dat het resultaat beter is dan wat er zou zijn gebeurd als de leninggarantie was gehandhaafd.

Zorgen over levensvatbaarheid op lange termijn

De regering beweert dat de deal 1000 banen veilig stelt en de activiteiten van Harland & Wolff, die scheepswerven in het Verenigd Koninkrijk omvatten, waaronder Appledore (Devon), Arnish (Isle of Lewis), Methil (Fife) en Belfast, veilig stelt. De vakbonden eisen duidelijkheid over de arbeidsvoorwaarden en baanzekerheid voor alle 1200 werknemers en uiten hun bezorgdheid over mogelijke “fire and rehire”-tactieken.

Toekomstperspectieven voor Schotse werven

De levensvatbaarheid op lange termijn blijft een punt van zorg voor de Schotse werven die in de overeenkomst zijn opgenomen. Deze faciliteiten hebben te maken met beperkt werk en moeten worden gemoderniseerd om te kunnen profiteren van kansen in groene energiesectoren. Er blijft bezorgdheid bestaan over hun toekomstperspectieven na hun overname in 2021 na het faillissement van de voormalige eigenaar BiFab.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.