De handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft gestart zet de beurzen onder druk. Het tumult op de aandelenmarkten heeft ook een impact op de pensioenspaarfondsen. Ze kleuren nagenoeg allemaal rood in vergelijking met de start van het jaar.
Key takeaways
- De beurzen doen het niet goed. Beleggers maken zich zorgen over het protectionistische beleid van Trump.
- En dat heeft ook een weerslag op de pensioenspaarfondsen. Die worden immers blootgesteld aan wat er zich op de aandelenmarkten afspeelt.
- Wie een pensioenspaarfonds heeft en net op een leeftijd is gekomen waarop hij dat kapitaal kan aanspreken loopt nu het risico heel wat rendement mis te lopen. Je bent gelukkig niet verplicht om bij jouw pensionering het gespaarde kapitaal meteen op te vragen.
Context: De handelstarieven van de Amerikaanse president Donald Trump zorgen voor paniek op de aandelenmarkten.
- Sinds “Liberation Day”, de dag waarop Trump een salvo aan invoerrechten afvuurde, krijgen de beurzen het zwaar te verduren. De techindex Nasdaq noteerde eerder deze week zelfs 20 procent in de min in vergelijking met het meest recente hoogtepunt. Daarmee bevindt die index zich in een berenmarkt. Ook de Europese beurzen kregen de voorbije dagen rake klappen.
- Daar kwam woensdagavond plots verandering in. Nadat de president aankondigde de invoerrechten voor zo’n 75 landen 90 dagen lang te beperken tot 10 procent schoten de aandelenkoersen de hoogte in. De S&P500 wist bijvoorbeeld een winst van 9,5 procent neer te zetten en beleefde daarmee zijn beste dag sinds 2008. Ook de Europese beurzen winnen vandaag terrein. De Eurostoxx50 noteert op het moment van dit schrijven bijna 5 procent in de plus. Europa deed donderdag ook een duit in het zakje door de geplande importtaksen voor de VS voor 90 dagen te pauzeren.
- De heropflakkering lijkt weliswaar van korte duur te zijn. Kort na het luiden van de Amerikaanse openingsbel vandaag noteerde de Nasdaq zo’n 3 procent in de min. De S&P verloor 2,6 procent en de Dow Jones 2 procent.
- Ondanks de toegevingen van Trump blijft het onzekerheid troef. Hij moet immers nog de onderhandelingen met andere landen starten. Daarenboven verdwijnen de invoerrechten niet. Er blijft een importheffing van 10 procent bestaan. Voorts int de VS nog steeds een taks van 25 procent op ingevoerde staal en aluminium.
Impact op pensioenspaarfondsen
Duiding: De volatiliteit op de beurzen treft niet alleen de aandelenhouders. Ook wie via een pensioenspaarfonds spaart voor zijn oude dag ontsnapt niet aan wat er zich in de beurswereld afspeelt.
- Hoe groot de impact is, is voornamelijk afhankelijk van het type fonds dat je hebt. Dynamische pensioenspaarfondsen hebben een grote blootstelling aan de aandelenmarkten, terwijl defensieve fondsen jouw pensioenkapitaal voornamelijk beleggen in vastrentende activa. De fondsbeheerders moeten daarbij bepaalde verdeelsleutels respecteren.
- Alle pensioenspaarfondsen kleuren hoe dan ook rood in vergelijking met de start van 2025 (gebaseerd op de netto-inventariswaarde op 8 april). De verliezen variëren van 2 (voornamelijk defensieve fondsen) tot en met net geen 7 procent. Dat laatste is het geval voor het dynamische fonds Argenta Pension Fund.
- Zelfs in vergelijking met 8 april 2024 noteren bijna alle fondsen in het rood. Bij de defensieve fondsen kunnen enkele pensioenspaarproducten wel nipt het hoofd boven water houden. Dat is onder meer het geval voor BNP Paribas B Pension Sustainable Stability (+0,55%) en Belfius Pension Fund Low Equities (+0,5%).
- Wie spaart via een pensioenspaarverzekering (tak21) moet zich niet meteen zorgen maken over de capriolen op de beurs. Een tak21-verzekering bestaat uit een gewaarborgde rendement en eventuele winstdeelname.
- Opgelet: Verzekeraars bieden doorgaans ook de optie aan om een pensioenspaarpotje op te bouwen via een tak23-verzekering. Dat is hun alternatief voor het bancaire pensioenspaarfonds. In dat geval word je dus ook blootgesteld aan wat er zich afspeelt op de aandelenmarkten.
Hoe moet je reageren als je spaart via pensioenspaarfonds?
Extra: Wie een pensioenspaarfonds heeft en net op een leeftijd is gekomen waarop hij dat kapitaal kan aanspreken loopt nu het risico heel wat rendement mis te lopen.
- Het is belangrijk om te weten dat je bij jouw pensionering niet verplicht bent het geld van je pensioenspaarfonds op te nemen. Je kunt dus nog even wachten om dat te doen totdat de beurzen herstellen.
- Het is wel niet meer mogelijk om geld bij te storten vanaf het jaar waarin je 64 jaar wordt. Op die stortingen ontvang je overigens elk jaar nog een belastingvermindering van 25 of 30 procent, maar betaal je geen eindbelasting meer. Die wordt afgehouden op je 60e verjaardag.
Extra (2): Wat als je nog aan het sparen bent?
- Je krijgt de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je kapitaal stort in jouw pensioenspaarfonds. Je kunt bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag opzijzetten. In dat geval beleg je zowel op hoogte- als dieptepunten.
- Je kunt ook beslissen om deze periode een groter deel van het beschikbare kapitaal te storten in een fonds om zo te profiteren van de lagere koersen. Het is natuurlijk niet uitgesloten dat de aandelen nog dieper in het rood kunnen duiken.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.