Handelsfederatie Comeos wil Amazon en Zalando belasten

Handelsfederatie Comeos wil dat webwinkels Amazon en Zalando worden belast om de Belgische handelszaken te steunen, nu die zich in zwaar weer bevinden.

De handelsfederatie heeft dinsdagavond zijn relanceplan Hermès overgemaakt aan de autoriteiten. In de Franstalige krant L’Echo doet de federatie donderdag dat plan uit de doeken.

Comeos vraagt steun voor handelszaken door digitale activiteiten te belasten, met meer btw of accijnzen, een milieutaks, vennootschapsbelasting of andere opties. De organisatie richt vooral zijn pijlen op Amazon en Zalando. Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos, stelt in L’Echo dat de situatie onhoudbaar wordt.

Bemiddelaar

In maart vorig jaar verwierp de Kamercommissie Financiën en Begroting al een wetsvoorstel van cdH voor een belasting op digitale reuzen als Google, Apple, Facebook en Amazon maar ook Microsoft, Yahoo en Twitter.

Aangezien er geen akkoord is met de eigenaars over de verhuur van handelspanden, vraagt Comeos ook de aanstelling van een bemiddelaar door de federale overheid, om een oplossing te vinden voor alle partijen. Daarnaast wil de federatie ook de lasten op lage inkomens (tussen 1.800 en 2.400 bruto per maand) verlagen. Ze vraagt ook een verlenging van de huidige steunmaatregelen.

Comeos is niet de eerste die zich vragen stelt bij buitenlandse webwinkels. Ook de zelfstandigenorganisatie Unizo vroeg al om de controle op die winkels te verhogen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20