Handelsakkoord met India “wordt een win-winsituatie”, zegt Verbond van Belgische Ondernemingen

Hoog bezoek bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Daar kwam Piyush Goyal, de minister van Handel en Industrie van India, langs. Pieter Timmermans, CEO van het VBO legt uit aan Business AM wat er zoal besproken werd.Vorig jaar werd voor 15 miljard euro handel gedreven tussen België en India. Er zijn zo’n 200 bedrijven van eigen bodem actief in het Aziatische land.

  • “Als je dat combineert met de schaal van dat land – er zijn meer dan 1,4 miljard inwoners – die volop in ontwikkeling is, dan is dat een belangrijke potentiële afzetmarkt voor onze bedrijven”, verklaart Timmermans.
  • Het type bedrijven dat actief is in India is heel uiteenlopend. “Dat zijn bedrijven in de high tech, 3E bijvoorbeeld, maar ook bedrijven die met India geassocieerd zijn, zoals ArcelorMittal. Ook in de textielindustrie zijn er heel wat connecties met India. Het is heel divers.”
  • “India zet in op energiewinning, ruimtevaart, circulaire economie… Allemaal industrietakken waar wij bijzondere knowhow in hebben en waar dus ook interesse is voor samenwerking.”

Europees vrijhandelsakkoord

  • “Europa is bezig met een vrijhandelsakkoord met India te onderhandelen. Dat is uitzonderlijk belangrijk. Wij maken deel uit van Europa. Wij hebben speerpunttechnologie die we kunnen inzetten en dat maakt dat een handelsakkoord zo belangrijk is”, legt Timmermans uit. “Dat betekent dat in- en uitvoertarieven kunnen worden afgevlakt en het gemakkelijker zal zijn om handel te drijven met de Indiase overheden.”
  • “Dat is wat er vandaag op het spel staat, niet zozeer op Belgisch niveau dus. De minister was in Brussel om daar met Europese instanties over te spreken en wij hebben hem dus aangemoedigd en aangegeven hoe belangrijk het is dat dat zogenaamde Free Trade Agreement (FTA) er komt.”
  • “Het inkomen per capita is nog niet zo hoog als bij ons en zij zien dan ook mogelijkheden in een samenwerking met België of met Europa, omdat dat hun levensstandaard misschien ook zal omhoog krikken”, stelt Timmermans. “Laat ons er een win-winsituatie van maken.”

(ns)

Meer