Wetenschappers hebben een voormalige Amerikaanse onderzoeksbasis, voor berucht voor complottheorieën dat die gebruikt werd om het weer te veranderen, gebruikt om het interieur van een asteroïde te bestuderen.
Waarom wordt HAARP, het beruchte onderzoeksinsituut in Alaska, gebruikt om naar asteroïden te kijken?

Waarom is dit belangrijk?
De High-Frequency Active Auroral Research Program (HAARP), een onderzoeksbasis in Alaska die uitgerust is met 180 antennes, werd in de jaren 1990 gebouwd door de Amerikaanse marine en luchtmacht. De basis werd al snel het onderwerp van een reeks complottheorieën, onder andere dat die werd gebruikt om het weer te veranderen of om aardbevingen te veroorzaken. De realiteit is echter een stuk alledaagser.In het nieuws: HAARP, dat oorspronkelijk diende om onderzoek te doen naar een van de bovenste delen van de atmosfeer, wordt nu gebruikt om objecten in de ruimte te bekijken.
- Tijdens een van de experimenten, uitgevoerd in december, werden radiogolven richting een asteroïde geschoten. Wetenschappers deden dat om het interieur van de ruimterots te bekijken.
- Het doel van het onderzoek was om ooit een missie te ontwerpen die de aarde kan redden van asteroïden. Wetenschappers doen er de voorbije jaren steeds meer aan om een impactscenario te vermijden.
- Mark Haynes, hoofdonderzoeker bij het project, liet in een verklaring weten dat de resultaten van het experiment “hopelijk de volgende maanden” gepubliceerd zullen worden.
- De asteroïde die bestudeerd werd, 2010 XC15, heeft een diameter van zo’n 150 meter en wordt als een potentieel gevaar gezien in de toekomst. De ruimterots zou immers regelmatig dichtbij de aarde komen. Dat moet echter met een korrel zout worden genomen: dichtbij in de ruimte betekent nog altijd vele honderdduizenden kilometers.
Deflectie
En nu: Door data te verzamelen over het interieur van een asteroïde, kunnen onderzoekers op een betere manier deflectiemissies ontwerpen moest dat ooit nodig zijn.
- De NASA voerde in september vorig jaar bijvoorbeeld al de Double Asteroid Redirection Test (DART)-missie uit. Toen werd de baan van de asteroïde Dimorphos rond ruimterots Didymos met succes veranderd. Dat werd gedaan door een ruimtetuig aan hoge snelheid tegen het hemellichaam te laten botsen.
- Over Dimorphos was toen echter niet veel bekend. Het was dan ook niet zeker of het DART-experiment zou lukken.
- Voor een asteroïde die een potentieel gevaar kan vormen, wil de NASA beter voorbereid zijn. Door de opmaak van een ruimterots letterlijk van binnen en van buiten te kennen, kan het ruimteagentschap beter berekenen welke krachten nodig zijn om de baan ervan te veranderen.