Haalt China alsnog zijn groeidoelstelling voor dit jaar?

Haalt China alsnog zijn groeidoelstelling voor dit jaar?
Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Het is goed mogelijk dat China alsnog zijn groeidoelstelling voor 2023 haalt. De economie doet het iets beter, maar het land herstelt nog steeds van de schade die de coronapandemie heeft aangericht.

Waarom is dit belangrijk?

Een dalende binnenlandse vraag, stijgende werkloosheid en toenemende onrust in de vastgoedsector wezen allemaal op een somber 2023 voor de Chinese groei. China had eerder dit jaar de groeidoelstelling al verlaagd, maar het zag er lange tijd naar uit dat het land die zelfs niet zou halen. De markt zweeft tussen hoop en vrees. Na enkele negatieve signalen, lijkt de situatie misschien toch te keren.

In het nieuws: China publiceert woensdag zijn economische groeicijfers voor het derde kwartaal en volgens verschillende analisten zouden die wel eens beter kunnen zijn dan de vorige cijfers.

Groei toch op schema

  • China heeft in maart bekendgemaakt dat het streeft naar 5 procent groei dit jaar. Dat is de minst ambitieuze doelstelling in decennia, zoals de Financial Times opmerkt, maar een die een terugkeer naar optimisme zou moeten markeren na een lange gezondheidscrisis.
  • Volgens experts geïnterviewd door Reuters wordt voor dit kwartaal een groei van 4,4 procent verwacht. Ter herinnering: China boekte een bbp-groei van 4,5 procent in het eerste kwartaal en 6,3 procent in het tweede. De doelstelling van 5 procent ligt dus binnen handbereik.
  • “Het ergste is voorbij voor het Midden-Koninkrijk”, zegt Mark Makepeace, voormalig directeur van benchmarkgigant FTSE Russell, tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

“China is succesvol en zal in de toekomst een belangrijke investeringslocatie worden, maar op de korte termijn heeft China wat problemen. We zien niet het soort marktgroei dat we in het verleden hebben gezien, maar het potentieel is er.”

Mark Makepeace, voormalig directeur van benchmarkgigant FTSE Russell

Chinese herstelbeweging

We zullen echter pas morgen weten of deze voorspellingen uitkomen. De markten blijven nerveus, niet in het minst door het nieuwe conflict dat is uitgebroken tussen Israël en Hamas in Gaza, dat de economische stromen in het algemeen en de olieprijzen in het bijzonder zou kunnen verstoren.

  • In elk geval zetten analisten in op een heropleving, hoe klein ook, van de Chinese binnenlandse vraag. De binnenlandse vraag toonde tekenen van herstel in augustus, met een stijging van 4,6 procent op jaarbasis.
  • De zwakke internationale vraag blijft China wel parten spelen. Het land heeft moeite om zijn producten te verkopen, wat de hele economische machine onder druk zet.
  • Voorts zijn er de problemen met de Chinese vastgoedsector, een belangrijke groeimotor. China’s grootste vastgoedontwikkelaar, Country Garden, kan in gebreke blijven als het dinsdag een betaling van 15 miljoen dollar niet aflost.

(ns/evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.