Guy D’Haeseleer (Vlaams Belang) maakt de inzet van de verkiezingen in Ninove duidelijk: meer Nederlands

Guy D’Haeseleer, Vlaams Belang-lid en lijsttrekker van de lokale lijst Forza Ninove, legt uit wat zijn doelstelling is voor Ninove: meer Nederlands op straat. De vraag of het hem lukt om te besturen in zijn gemeente lijkt dé inzet voor Vlaams Belang.


Key takeaways

  • Guy D’Haeseleer wil een strenger beleid in Ninove: mensen die geen Nederlands spreken zouden minder voordelen moeten krijgen.
  • De kans zit erin dat D’Haeseleer straks de eerste Vlaams Belang-burgemeester wordt. Bij een absolute meerderheid is een coalitie niet nodig.
  • Tom Van Grieken blijft voorzichtig over de ambities van Vlaams Belang maar ziet mogelijkheden.

In het nieuws: Guy D’Haeseleer haalt de kennis van het Nederlands aan als hét speerpunt van zijn campagne.

  • Volgens D’Haeseleer zijn de afspraken rond Nederlands in het Vlaams regeerakkoord niet streng genoeg. N-VA duwde erdoor dat ouders schooltoelages voor hun kinderen kunnen verliezen als ze zelf geen pogingen ondernemen om Nederlands te leren. Leerlingen die het Nederlands nog niet genoeg beheersen krijgen verplicht extra lessen. Maar D’Haeseleer wil een stap verder gaan en wil mensen die geen Nederlands spreken geen toegang geven tot sociale voordelen of een sociale woning in zijn gemeente.
  • Die verkiezingsbelofte maakt hij op Radio 1. Hij hekelt vooral de Franstaligen in Ninove. “De Ninovieters hebben genoeg van Franstalige vreemdelingen uit Brussel”, zegt hij. Volgens hem is dat de schuld van de migratie: “Wij hebben al veel samenlevingsproblemen door migratie vanuit Brussel. Ik zou die mensen willen aanraden om zich te vestigen aan de overkant van de taalgrens. Daar spreken ze Frans. Dat is een win-winsituatie”.
  • D’Haeseleer vervolgt: “Nieuwkomers denken dat wij een tweetalige stad zijn, maar dat is niet zo. Een groot deel van hen weigert Nederlands te leren”, meent hij. “We hebben niet alleen een wortel nodig, maar ook een stok. De druk moet hoger om de taal te leren”, is zijn conclusie.
  • Bart Somers, Open Vld-burgemeester in Mechelen, gaat in debat met D’Haeseleer. “Natuurlijk moet iedereen de taal spreken en moet een stad veilig zijn”, stelt hij. “Maar meneer D’Haeseleer wil mensen uit de samenleving duwen en een wij-zij gevoel creëren. Vlaams Belang culpabiliseert mensen, zo voelen ze zich niet betrokken”.
    • Somers, die eerder nog Vlaams minister van Samenleven was en een eerder linkse koers voer, haalt de statistieken erbij. Mechelen zou volgens hem de enige stad zijn waar het aandeel Nederlands als thuistaal stijgt. Volgens hem komt dat door inspanningen om nieuwkomers te verwelkomen in sportclubs of jeugdbewegingen. “Wij leven met elkaar, niet naast elkaar”, zo haalt hij uit naar D’Haeseleer.

Absolute meerderheid

Uitgezoomd: Waarom de uitslagen van Ninove en D’Haeseleer straks van belang zijn.

  • Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is nog altijd van mening dat het cordon sanitaire kan sneuvelen. N-VA-voorzitter Bart De Wever mag dan wel de deur hebben dichtgetrokken, een aantal N-VA-burgemeesters wil wel praten met het VB. Daar trekt Van Grieken zich aan op.
  • Maar als de afspraak dat niemand samenwerkt met Vlaams Belang overeind blijft, dan is het voor de extreemrechtse partij hopen dat er ergens een absolute meerderheid gehaald wordt. Die kans is het grootste in Ninove, waar D’Haeseleer met zijn Forza Ninove in 2018 40 procent wist te halen. Als Forza Ninove het zondag iets beter doet en rond de 43 procent haalt, dan is alleen besturen mogelijk.
    • Bij de Vlaamse verkiezingen zakte Vlaams Belang in Ninove iets terug, naar 39 procent. D’Haeseleer zegt zich daar geen zorgen over te maken. Hij vindt dat je beide verkiezingen niet met elkaar kunt vergelijken.
  • Volgens Van Grieken zijn er elders nog kansen voor Vlaams Belang. Ook in Denderleeuw, Sint-Truiden en Middelkerke zit meebesturen er misschien in. Zo heeft Jean-Marie Dedecker, burgemeester in Middelkerke, al gezegd dat hij wil praten met Vlaams Belang. Het zette zijn relatie met de lokale N-VA-afdeling onder druk. “En ook in Roeselare hebben ze gezegd dat ze met Vlaams Belang willen spreken”, weet Van Grieken.

“Als de kaarten goed liggen…”

Om te volgen: Van Grieken lijkt te beseffen dat het cordon doorbreken niet eenvoudig is.

  • De inzet van de verkiezingen is duidelijk voor Van Grieken. “Zondag moeten de verkiezingen van onze lokale verankering worden”, zegt hij aan Radio 1. “Onze afdelingen moet goed vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraden.”
  • Een goede vertegenwoordiging geeft de partij minder macht dan ook meebesturen. Van Grieken wil er nog geen grote uitspraken over doen. “Als de kaarten goed liggen zijn er opportuniteiten om het cordon te breken. Meebesturen is altijd de inzet”.
  • Zelf komt Van Grieken op als lijsttrekker in Schoten. Hoewel hij duidelijk burgemeestersambities koestert, moet hij toegeven dat die kans “niet groot” is.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.