Gunstige Chinese industriecijfers stuwen Europese beurzen

De sterke stijging van de industriecijfers in China stemt de Europese beleggers optimistisch. De brede Europese index Euro Stoxx 50 wint 1 procent en de Brusselse sterindex Bel20 doet er 0,8 procent bij.

In Brussel wint IBA 10 procent hoger. De wereldleider in protontherapie mag een installatie leveren aan het Sichuan Cancer Hospital & Institute in het Chinese Chengdu. Het gaat om een contract dat meer dan 50 miljoen euro waard is en waarvan de eerste betaling binnen de 90 dagen komt.

Biocartis doet er 2,5 procent bij, na de overeenkomst met één van de grootste liefdadigheidsinstellingen in het Verenigd Koninkrijk. LifeArc en het Mechelse bedrijf gaan samen hooginnovatieve tests rond infectueuze- en immuungerelateerde ziekten ontwikkelen.

Biotechbedrijf Oxurion start met een tweede-fase-onderzoek naar zijn medicijn. Enerzijds zoekt het bedrijf de optimale dosis, anderzijds komt er een evaluatie van de werking van het medicijn voor die bepaalde dosis. Uiterlijk tegen halverwege 2023 moeten alle resultaten binnen zijn. Het aandeel wint 4,9 procent.

Reumamiddel en laadpunten

In Parijs wint Sanofi 0,9 procent, ondanks tegenvallend nieuws. Het Franse farmaciebedrijf en zijn partner Regeneron Pharmaceuticals zijn gestopt met het testen van een behandeling tegen reuma als mogelijk medicijn tegen Covid-19.

In Amsterdam klimt Alfen 3,3 procent. De laadpalenproducent kreeg een eerste order van Volkswagen binnen. Alfen mag 30 slimme laadpunten in drie haventerminals waar de ingevoerde Volkswagenmodellen aan land komen.

Tot slot is de koers van de euro dinsdag in de vroege handel gestegen naar het hoogste peil sinds mei 2018. De kaap van 1,2 dollar kwam in het vizier. Na de koersval in maart, bij de start van de coronacrisis, heeft de euro sinds halverwege mei de blik naar boven gericht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20