Gucci uit de mode in China: uniek geval of brede luxesector in het slop?

Gucci uit de mode in China: uniek geval of brede luxesector in het slop?
De Gucci-winkel op Nanjing Road in Shanghai, China – foto Tim Graham/Getty Images

Kering, het moederbedrijf van het modemerk Gucci, blijft klappen krijgen op de beurs na zijn sombere prognose van dinsdagavond. Analisten wegen af wat de slechte cijfers van Gucci in China betekenen voor de hele luxemarkt.

In het nieuws: CEO François-Henri Pinault, ook bekend als echtgenoot van actrice Salma Hayek, stuurde dinsdag een sombere financiële prognose van Kering de wereld in.

  • De verkoop van Gucci keldert in het huidige eerste kwartaal naar verwachting met bijna 20 procent tegenover een jaar geleden.
  • De hoofdoorzaak is een diepe duik in de regio Azië-Oceanië. Volgens analisten wijst dat erop dat de mode-artikelen van Gucci in China slechter verkopen dan voorzien.

De beursreactie: Kering verloor woensdag 13 procent op de beurs en gaat donderdag verder omlaag. Ook andere luxe-aandelen werden meegesleurd, maar grote rivaal LVMH van die andere Franse luxemagnaat, Bernard Arnault, staat donderdag weer met groene cijfers op de beurstabellen.

Uit de gratie

De grote vraag: Is dit een Gucci-probleem, of zit in China de klad erin bij alle luxemerken?

  • Dat de malaise bij Kering het aandeel LVMH maar tijdelijk besmette, suggereert het eerste. Volgens het beurshuis Jefferies heeft Gucci niet meer dezelfde weerklank bij de Chinese consumenten als voorheen.
  • Er is wel een sprankeltje hoop. Sinds vorig jaar is Sabato de Sarno de nieuwe creatief directeur bij Gucci, hij kwam in de plaats van Alessandro Michele. De eerste collectie van de Sarno, die een rustiger stijl heeft dan zijn voorganger, wordt volgens Kering goed onthaald.
Creatief directeur Sabato De Sarno tussen topmodellen bij Gucci – Emma McIntyre/Getty Images
  • Toch zijn er ook analisten die in de Gucci-cijfers een macrotrend zien. Bij Citi taxeren ze de waarschuwing van Kering als “een eerder verontrustend signaal voor de luxegoederensector”.
  • Londense analisten wijzen erop dat eerder ook het Britse luxehuis Burberry zijn prognoses voor de Chinese markt neerwaarts moest bijstellen.
  • Dat alles kan erop wijzen dat er bij de Chinese hogere middenklasse sprake is van een soort recessie, waarbij ze noodgedwongen de tering naar de nering zetten en “aspirationele” aankopen – zoals een Gucci-tas – uitstellen. De Chinese economie wordt al enige tijd getroffen door een vastgoedcrisis.

Om naar uit te kijken: De komende kwartaalcijfers van de Europese luxebedrijven gaan meer duidelijkheid scheppen over hoe algemeen de tanende populariteit van dure Europese spullen in China is. Maar wat we wel al zeker weten: de tijd is voorbij dat elk Europees luxemerk er automatisch in de lift zit.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.