ACOD Spoor en ACV Transcom, de twee grootste spoorvakbonden, hebben aangekondigd wanneer ze precies actie zullen voeren tegen de hervormingen van de nieuwe federale regering. Hun plannen bestaan uit twee dagen in maart – 17 en 31 maart – en vanaf april maandelijks vier actiedagen.
Key Takeaways
- De grote spoorvakbonden ACOD Spoor en ACV Transcom gaan staken op 17 maart en 31 maart.
- Daarna volgen er van april tot en met juni nog heel wat andere actiedagen, maar daarvan ligt de datum nog niet vast.
- De vakbonden staken tegen de hervormingsplannen van de nieuwe federale regering voor het spoor.
De negendaagse staking van de kleine vakbonden OVS en ASTB zit er komend weekend op, maar het is nog niet gedaan met de hinder op het spoor. De twee grootste spoorvakbonden van het land, ACOD Spoor en ACV-Transcom, hadden eerder al aangekondigd vanaf maart actie te zullen voeren. De details daarover ontbraken echter nog.
Twee datums liggen vast
“We beginnen op 17 maart, dan is er een nationale staking, specifiek bij het spoor. Op 31 maart is er dan een algemene nationale stakingsdag, over verschillende sectoren heen”, zegt Koen De Mey, voorzitter van de christelijke spoorvakbond ACV Transcom, daar nu over aan VRT NWS.
Vanaf april tot en met juni zullen er dan maandelijks vier extra actiedagen volgen van het ACOD en ACV. Die zullen wel opgesplitst worden per regio. Ook ligt nog niet vast wanneer dat precies zal zijn, al zal het sowieso gaan om weekdagen. Er wordt gedacht aan één dag per week, met regionale acties.
Waarom staken de spoorvakbonden?
Momenteel kunnen treinbestuurders en treinbegeleiders met pensioen op hun 55ste, maar de federale regering wil die leeftijd optrekken tot 67 jaar, conform de wettelijke pensioenleeftijd in andere sectoren. Vanaf 2027 zou de pensioenleeftijd elk jaar met één jaar stijgen. Er wordt een overgangsmaatregel voorzien voor personeelsleden die bijna met pensioen gaan, maar uiteindelijk zou de hervorming ook een lager pensioen met zich meebrengen.
Daarnaast zijn er ook hervormingsplannen, vooral bij HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel. Dat is de gezamenlijke dochtermaatschappij van de NMBS en Infrabel. Volgens de regering worden heel wat taken op die manier dubbel gedaan. Tegen 2029 moet er zo 250 miljoen euro bespaard worden.
De vakbonden verwijten de overheid dat er nog veel onduidelijkheid over de precieze gevolgen van de besparingen. De regering verwijt dan weer de vakbonden niet in overleg te gaan.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!