Spoorvakbonden VSOA en OVS hebben aangekondigd dat ze negen dagen lang zullen staken tegen de pensioenplannen van de nieuwe federale regering. Hoewel het gaat om twee kleine vakbonden wordt er toch heel hinder verwacht.
Key Takeaways
- Treinbestuurdersvakbond ASTB kondigde eerder een staking aan van vijf dagen (van 23 februari tot en met 28 februari). De vakbonden VSOA en OVS doen daar nog een schepje bovenop en gaan voor negen dagen (van 21 februari tot en met 2 maart).
- Ze staken tegen de pensioen- en besparingsplannen van de federale regering. Die willen de pensioenleeftijd voor treinbestuurders en treinbegeleiders optrekken tot 67 jaar.
- Het is nog onduidelijk hoeveel hinder er zal zijn.
Wat zijn de pensioenplannen van de regering voor het spoor?
Treinbestuurders en treinbegeleiders kunnen op dit moment met pensioen gaan op hun 55ste. De nieuwe federale regering wil dat gelijktrekken de wettelijke pensioenleeftijd in andere bedrijftakken en het dus optrekken tot 67 jaar. Vanaf 2027 zou de pensioenleeftijd voor spoorpersoneel ieder jaar met één jaar stijgen. Voor mensen die dicht bij hun pensioen zitten, komt er wel een overgangsmaatregel. Tegenover dat langer werken zou ook een lager pensioen staan.
Daarnaast wil de regering het spoor in België ook efficiënter maken. Daarbij wordt vooral gekeken naar HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel. Dat is de gezamenlijke dochtermaatschappij van de NMBS en Infrabel. Volgens de regering worden echter heel wat taken op die manier dubbel gedaan. Tegen 2029 moet er op die manier 250 miljoen euro bespaard worden.
Wat zijn de gevolgen van de staking?
Treinbestuurdersvakbond ASTB (Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders) liet begin deze week weten dat ze vijf dagen zullen staken, van 23 februari tot en met 28 februari. De vakbonden OVS en VSOA voegen zich bij die plannen, maar maken er meteen negen dagen van: van 21 februari tot en met 2 maart. Volgens Peter Cools van VSOA gaat het hierbij eigenlijk nog om een compromis. “Onze leden hadden zelfs het idee om te staken tot het bittere einde, maar dat willen we voorlopig niet doen”, zegt hij aan VRT NWS.
De vakbonden VSOA en OVS vertegenwoordigen minder dan tien procent van het treinpersoneel. Toch wordt er heel wat hinder verwacht. Er staat wel eerst nog een verzoeningsvergadering tussen directie en vakbonden gepland, maar die zal waarschijnlijk niets opleveren. De staking is namelijk gericht aan de regering en niet aan de directie. Na dat gesprek wordt er een alternatieve dienstregeling uitgewerkt op basis van het werkende personeel.