Grote pensioenhervorming wordt geen walk in the park: Belg werkt gemiddeld 34 jaar, Nederlander…41

De federale regering wil absoluut de pensioenen hertekenen. Dat is de grote ambitie van de PS geweest, die ijverde voor een netto minimumpensioen van 1.500 euro, en dat kreeg in het regeerakkoord. Met Karine Lalieux (PS) pakten ze ook de portefeuille van Pensioenen, zij bereidt op volle snelheid de hervorming voor: die moet er in het najaar al komen.

Maar een onderzoek van de UGent, van professor Stijn Baert, toont aan dat het niet evident wordt. Want uiteraard is er groot draagvlak om dat minimumpensioen te verhogen, liefst 72 procent van de ondervraagden is voorstander.

Maar het schoentje knelt bij de duur van de hele loopbaan: om het allemaal betaalbaar te houden, moeten de Belgen eigenlijk langer gaan werken. ‘De carrière van een gemiddelde Belg duurt 34 jaar, die van Nederlander 41 jaar. Jazeker, we kunnen alles bij het oude laten, maar dan is minimumpensioen van 1.500 euro netto gewoonweg een utopie’, zo stelt Baert.

‘Als ik Alexander De Croo was, zou ik niet gelukkig worden van deze resultaten‘, verklaarde Baert op Radio 1. ‘Mensen langer aan het werk houden, zou voor inkomsten kunnen zorgen, maar daarvoor blijkt dus nauwelijks een draagvlak te bestaan. Het eindeloopbaandebat dat op de tafel van de regering-De Croo ligt, belooft dus allesbehalve evident te worden.’

Meer