Grote Belgische spelers werken samen voor transport van waterstof

Zeven spelers uit de energie- en havensector onderzoeken samen op welke manier waterstof per schip naar België kan gebracht worden.

Het gaat om Deme, Engie, Exmar, Fluxys, WaterstofNet en de havens van Antwerpen en Zeebrugge.

Om waterstof duurzaam te produceren moet een land voldoende wind- of zonne-energie hebben. Dat heeft België nog niet, waardoor een deel van de nodige hernieuwbare energie moet worden geïmporteerd uit verre landen.

Die import kan ons land helpen om de klimaatdoelstelling te halen die bepaalt dat de Belgische CO2-uitstoot in 2050 80 procent lager moet liggen dan in 2005.

De alliantie is een eerste stap in de richting van een Belgische waterstofeconomie. In de eerste fase maken de partners een gezamenlijke analyse van de volledige import- en transportketen van waterstof. Daaruit moet de beste manier om waterstof te vervoeren blijken. Aan de hand daarvan zullen concrete projecten opgezet worden.

Zeebrugge

‘Vandaag is Zeebrugge al een belangrijk aanlandingspunt voor de windenergie die gewonnen wordt op de Belgische Noordzee’, zegt Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de haven van Zeebrugge en kandidaat-voorzitter voor CD&V.

‘Als waterstof de oplossing kan betekenen voor transport en opslag van energie, dan kan dit perfect plaatsgrijpen in Zeebrugge, waar opslagcapaciteit, pijpleidingen en jarenlange knowhow voorhanden is.’

Bron: Belga

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.