“Hoe Conner Rousseau de pers weer onderdanig wil maken“, of “Kingconnah is de controle kwijt”: het zijn maar enkele van de titels in De Standaard en De Morgen, die niet bepaald leuke lectuur vormden voor de socialistische leden en mandatarissen van Vooruit. De voorzitter van hun partij werd namelijk afgebrand, als zou hij de democratie zelf in gevaar hebben gebracht, omdat zijn advocate via eenzijdig verzoekschrift de publicatie van delen van een PV over dronkenschap en mogelijke racistische uitlatingen tegenhield.
- Maar er valt voorlopig geen speld tussen te krijgen: geen giftige commentaren, geen zure oprispingen vanuit de basis, of het middenkader van de partij, integendeel. “Het partijbureau maandag, waarop Conner de hele zaak nog eens is komen uitleggen, leverde eigenlijk vooral een heel forse steunbetuiging aan Rousseau op. Die voelde zich achteraf net gesterkt, en had energie bijgekregen doordat de partij zich als één man achter hem zette”, zo vertelt een aanwezige.
- “De partij maakt zoiets ééns in een generatie mee, een uitzonderlijk talent dat passeert. Dat moet je koesteren. Maar je weet ook dat er dan druk komt. Ja, zeker vanuit de media. We hebben dit allemaal al eens meegemaakt”, zegt een insider bij Vooruit. De naam die daarbij niet wordt uitgesproken, maar die de oude generatie wél in het achterhoofd heeft: Steve Stevaert.
- Veel wordt zo vergeven aan het godenkind: de peilingen voor Vooruit blijven positief, ondanks een wat ‘mindere’ 15,5 procent in de laatste poll. “Interne opiniepeilingen zetten ons toch nog een stapje hoger“, zo is daarover te horen binnen de partij.
- Maar vooral blijft de sfeer strijdvaardig: Rousseau gaf niet alleen een boost in de peilingen, maar vooral in het zelfvertrouwen van de Vlaamse socialisten om zich niet langer in de hoek te laten zetten. Niet door groenen of middenveldorganisaties, die vermanend spreken of met het vingertje zwaaien, volgens de socialisten. En al evenmin door de pers.
- Die laatste relatie staat al langer onder spanning: zeker omdat het ‘fenomeen’ Conner goed laat aanvoelen aan de klassieke pers dat hij hen niet bepaald nodig heeft, dat hij evengoed via zijn eigen kanalen op sociale media en soort kruising tussen politicus en BV geworden is, met een erg groot bereik.
- Bij de meer ervaren socialisten is de lezing bovendien vrij helder: “Men probeert letterlijk alles om onze kopman kapot te krijgen, het ligt er vingerdik op.”
De consequentie: DPG Media, de grootste uitgever van het land, belandt in een juridische oorlog met Rousseau.
- Rousseau sprak op het partijbureau gisteren over de onverkwikkende zaak van zijn dronkenschap. Hij drinkt tot de verkiezingen hoe dan ook geen alcohol meer, zo gaf hij zijn partijtop nog eens mee. Maar vervelender: hij weet niet wat hij dan precies zou gezegd hebben, die bewuste nacht, waarbij Rousseau dronken op café in Sint-Niklaas in aanraking kwam met de lokale politie. Die kwam twee keer tussen, om middernacht en vier uur.
- Meteen na de incidenten die nacht kwam een geruchtenstroom op gang: de omgeving van Rousseau kreeg onheilspellende telefoontjes van “goedmenende politiemensen” uit het korps in Sint-Niklaas, met de gekste boodschappen, als zou de voorzitter zelfs gearresteerd zijn. Rousseau zelf had daarop contact met de korpschef van de lokale politie Jo De Geest, die het incident minimaliseerde, en Rousseau verzekerde dat er geen PV was opgesteld, en “dat ze wel betere zaken te doen hadden”.
- Dat contact werd achteraf door de advocate van Rousseau, Christine Mussche, bijzonder ongelukkig beschreven in een quote aan Het Laatste Nieuws: “U moet weten dat wij over sms’jes beschikken van bepaalde hooggeplaatste mensen in dat verband”, zo stelde ze. Plots leek het alsof Rousseau een bepaald soort bescherming genoot, waarmee Mussche ongewild nog eens een hele polemiek op gang bracht.
- Tegelijk verwondert men zich bij Vooruit nog altijd over de gang van zaken. Want pas tien dagen na de feiten is dan uiteindelijk wél een PV opgemaakt. De korpschef of een agent hebben zich blijkbaar na het incident met Rousseau bedacht, maar het is onduidelijk wat hen motiveerde om zoveel dagen later van koers te veranderen. Binnen het korps was destijds te horen “dat de feiten zo ernstig waren, dat er wel een officieel PV opgemaakt moest worden”. Maar dat PV maakte dat het parket ambtshalve wel een onderzoek naar Rousseau moest opstarten, wegens vermeend racistisch taalgebruik.
- Daarbij opvallend genoeg zou het parket van Oost-Vlaanderen, volgens bronnen bij Vooruit, daarnaast ook een onderzoek naar de handeling en de lekken van de lokale politie in Sint-Niklaas zijn begonnen: niet onlogisch, gezien de gang van zaken. Dat parket wilde op vraag van deze redactie bevestigen noch ontkennen of zo’n onderzoek loopt: “We hebben instructie gekregen om niets te communiceren”, zo stelde de parketmagistraat.
- Tegelijk hadden journalisten van Het Laatste Nieuws en VTM dus (delen van) het PV via bronnen bemachtigd, waarbij ze over liefst “vier bronnen” spraken. “Vreemd, omdat er maar twee politiemensen bij die interventie waren“, zo is bij de socialisten te horen. In plaats van een reactie te geven, zoals VTM en HLN (verenigd in News City) vroegen, kwamen Rousseau en Mussche met een eenzijdig verzoekschrift bij de kortgedingrechter. Die legde vervolgens een publicatieverbod op, preventief nog wel.
- Die procedure, die Rousseau eerder ook toepaste op online publicaties als P-Magazine en ’t Scheldt, die in extreemrechts vaarwater zitten, rolde hij succesvol uit tegen het grootste mediabedrijf van het land. Daar reageerden ze hoogst ontzet: het is een procedure zonder tegenspraak, en nog wel voor er één letter gepubliceerd is. Maar Rousseau won wel, de facto was en is er nu een publicatieverbod.
- Dat leidde tot het fameuze Streisand-effect: kranten als De Standaard en De Morgen schreeuwden moord en brand over de persvrijheid en zetten de spotlight op Rousseau. Zowat alle juridische specialisten stellen dat het verbod geen stand zal houden, eens het voor een rechter ten gronde komt: DPG Media besliste intussen om hoe dan ook verder te procederen tegen Rousseau. Ook dat is ongezien, een partijvoorzitter versus de grootste mediagroep, voor de rechter.
- Tegelijk kondigt Rousseau aan zelf wel te gaan communiceren over de zaak, eens hij ondervraagd is door de politie in de zaak, wat deze week zou gebeuren. Dan weet Rousseau mogelijk ook wat hem dan precies aangewreven wordt. (ddw)