Grootste armoede niet noodzakelijk terug te vinden in armste landen

De meest armste regio’s van de wereld zijn niet noodzakelijk terug te vinden in de meest arme landen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers bij het Oxford Poverty and Human Development Initiative (Ophi) van de University of Oxford. Volgens het rapport woont 60 procent van de armste bevolking niet in de minst ontwikkelde landen.

De onderzoekers merken dan ook op dat de armoedecijfers op nationaal vlak geen compleet beeld bieden op de locatie van de meest behoeftige bevolkingsgroepen van de wereld. Grote concentraties meervoudige armoede worden opgemerkt in delen van onder meer India, Nigeria, Pakistan, Kameroen, Ivoorkust, Ghana, Namibië en Congo.

“Er kunnen een aantal sub-nationale regio’s op de planeet worden geregistreerd waar de grootste concentraties armen kunnen worden aangetroffen,” werpt Sabina Alkire, directeur van het Ophi, op.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties kunnen wereldwijd 678 miljoen personen in een meervoudige armoede – waarbij een gebrek aan inkomsten is gekoppeld aan een tekort aan onder meer medische voorzieningen, sanitair en onderwijs – worden geïdentificeerd, maar daarbij blijkt 60 procent van deze populatie zich niet op het grondgebied van de minst ontwikkelde landen te bevinden.

Vele gebieden vormen zelfs een onderdeel van een natie die als een land met een gemiddeld inkomen wordt bestempeld.

Efficiëntere hulpverstrekking

“De resultaten tonen duidelijk aan dat een belangrijk gedeelte van de armoede in de meeste statistieken over het hoofd wordt gezien,” stippen de onderzoekers aan.

“Onder meer kon worden vastgesteld dat in Doula, de grootste stad van Kameroen, 6,7 procent van de bevolking met een meervoudige armoede wordt geconfronteerd. In het extreme noorden van datzelfde land loopt dat cijfer echter op tot bijna 87 procent. Officieel kent Kameroen echter een armoedeniveau van 46 procent.”

“Indien men zich uitsluitend op de officiële nationale cijfers zou hebben gebaseerd, zou een groot gedeelte van het armoedeprobleem in het land over het hoofd gezien kunnen worden.”

De vijf regio’s met de grootste concentraties meervoudige armoede situeren zich volgens de onderzoekers in Tsjaad en Burkina Faso. In de regio Salamat in Tsjaad wordt bijna 98 procent van de 354.000 inwoners met een meervoudige armoede geconfronteerd.

“De cijfers tonen aan dat armoede op een meer gedetailleerde manier moet worden bestudeerd, zodat hulpmiddelen op de meest efficiënte manier onder de getroffen bevolking kunnen worden verspreid,” merkt Sabina Alkire op. (mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.