Grootse producent van kaas in EU is niet wie u denkt

Frankrijk is niet de grootste kaasproducent van de Europese Unie. Al vijf jaar geleden moest Frankrijk zijn eerste plaats aan Duitsland afstaan. Dat zegt een rapport van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie. Twee jaar geleden produceerde Duitsland 6,8 miljoen ton kaas. Daarmee had het land een aandeel van 22 procent in de totale kaasproductie van de Europese Unie.

Op de tweede plaats volgde Frankrijk met een marktaandeel van 18 procent. De top vijf bestond verder uit Italië, Nederland en Polen.

Wetgeving

Volgens de Franse krant Les Echos kunnen verschillende oorzaken worden gegeven om het Europees marktleiderschap van Duitsland te verklaren. “In Duitsland is de wetgeving voor grote landbouwbedrijven beduidend gunstiger dan in Frankrijk,” aldus de krant.

“Franse veehouders moeten al vanaf kuddes met honderd runderen met een strenge infrastructuurwetgeving rekening houden. In Duitsland kan men tot kuddes van driehonderd dieren van voordelige regelingen gebruik maken. Franse veehouders moeten daardoor met een hogere kostenstructuur rekening houden.”

“Daarnaast hanteert Frankrijk de logica van de vraag,” stipt Les Echos nog aan. “De Frans kaasboeren bieden een breed assortiment met kleinere oplages aan. Daardoor krijgen de producenten uitzicht op een grotere toegevoegde waarde, maar tevens moeten ze hogere kosten voor productie en marketing incalculeren.”

“De Duitse kaasindustrie kent daarentegen slechts een beperkte diversifiëring en creëert ook weinig toegevoegde waarde. Anderzijds kunnen de Duitse producenten met lagere prijzen werken. Die prijsconcurrentie kan op het gebied van export een belangrijke troef blijken. Duitsland speelt daarop handig in.”

Verenigde Staten

Productie en export zijn niet noodzakelijk aan elkaar gebonden. Uit de cijfers van Eurostat blijkt echter dat Duitsland op de Europese kaasmarkt ook de grootste uitvoerder is. De Duitse kaasexport haalt een niveau van 1,2 ton per jaar. Frankrijk komt uit op een uitvoervolume van 0,7 miljoen ton.

Daarmee moet het land zich met een derde plaats in de Europese rangschikking tevreden stellen. Nederland eist met een export van 0,9 miljoen ton immers de tweede plaats op. Dat resultaat is vooral te danken aan halfzachte kazen zoals gouda of edam. Italië prijkt dankzij parmezaanse kaas, mozzarella en mascarpone op een vierde plaats.

De Europese kaasproducenten exporteren bijna 13 procent van hun totale uitvoer naar markten buiten de Europese Unie. Die lijst met bestemmingen wordt aangevoerd door de Verenigde Staten (17 procent), gevolgd door Japan (11 procent), Zwitserland (7 procent) en Zuid-Korea en Saudi-Arabië (elk ongeveer 5 procent).

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.