Groenen willen verbod op reclame voor fossiele brandstoffen, maar kritiek op voorstel weerklinkt luid: “Willen niet terechtkomen in totalitaire samenleving”

Groen en Ecolo hebben een wetsvoorstel klaar dat reclameboodschappen voor energie uit fossiele brandstoffen verbiedt. Frankrijk is het enige Europese land dat eerder al een dergelijke maatregel nam; de groene regeringspartijen nemen de wet van onze zuiderburen dan ook als voorbeeld. Maar de weg naar een eventuele goedkeuring van het voorstel zal lang en hobbelig zijn; als het voorstel al niet direct wordt afgeschoten.

Waarom is dit belangrijk?

Groene partijen zoeken naar manieren om een vuist te maken in tijden van energiecrisis. Om de dreigende schaarste het hoofd te bieden, worden vervuilende fossiele brandstoffen, zoals aardgas, namelijk geherwaardeerd als energiebron. En dat zint de voorvechters van de klimaatzaak niet.

De essentie: De groenen willen een verbod invoeren op “reclames die fossiele brandstoffen expliciet promoten”, zo bericht De Morgen.

  • “Het is de bedoeling om fossiele producenten te stimuleren ander soort reclames te maken, zodat de omslag naar duurzame energie versnelt”, betoogt Groen-parlementslid Kim Buyst in diezelfde progressieve krant.
  • Groen baseert zich hiervoor op een eerder in Frankrijk aangenomen wet, die eigenlijk alleen reclame voor benzine en diesel verbiedt. De
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer