Groen en Ecolo hebben een wetsvoorstel klaar dat reclameboodschappen voor energie uit fossiele brandstoffen verbiedt. Frankrijk is het enige Europese land dat eerder al een dergelijke maatregel nam; de groene regeringspartijen nemen de wet van onze zuiderburen dan ook als voorbeeld. Maar de weg naar een eventuele goedkeuring van het voorstel zal lang en hobbelig zijn; als het voorstel al niet direct wordt afgeschoten.
Groenen willen verbod op reclame voor fossiele brandstoffen, maar kritiek op voorstel weerklinkt luid: “Willen niet terechtkomen in totalitaire samenleving”

Waarom is dit belangrijk?
Groene partijen zoeken naar manieren om een vuist te maken in tijden van energiecrisis. Om de dreigende schaarste het hoofd te bieden, worden vervuilende fossiele brandstoffen, zoals aardgas, namelijk geherwaardeerd als energiebron. En dat zint de voorvechters van de klimaatzaak niet.De essentie: De groenen willen een verbod invoeren op “reclames die fossiele brandstoffen expliciet promoten”, zo bericht De Morgen.
- “Het is de bedoeling om fossiele producenten te stimuleren ander soort reclames te maken, zodat de omslag naar duurzame energie versnelt”, betoogt Groen-parlementslid Kim Buyst in diezelfde progressieve krant.
- Groen baseert zich hiervoor op een eerder in Frankrijk aangenomen wet, die eigenlijk alleen reclame voor benzine en diesel verbiedt. De partij wil evenmin een complete publicitaire omwenteling en pleit er dus niet voor om álles te bannen dat ook maar een zweem van fossiele energie heeft: advertenties voor wagens met een verbrandingsmotor, televisiespots van luchtvaartmaatschappijen, windmolenlandschappen in promofilmpjes van gasbedrijven: het zou allemaal nog mogen. Reclame voor energie uit het verbranden van steenkool, daarentegen; no pasarán!
Symbolisch
Maar: In de praktijk wordt er weinig reclame gemaakt voor steenkool, of gelijk welke fossiele brandstof: “Het enige waar ik aan kan denken is dat in Vlaanderen mazoutleveranciers af en toe reclame maken voor stookolie voor huizen”, zo laat hoogleraar marketing Patrick De Pelsmaecker (UAntwerpen) optekenen door De Morgen.
- Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar volgens hem komt het wetsvoorstel neer op een maat voor niets.
- Het gaat Groen/Ecolo dan ook om een symbolische geste: “Laten we duidelijk zijn: het huidige wetsvoorstel zal, als het wordt aangenomen, een beperkte reikwijdte hebben. Laten we duidelijk zijn: dit wetsvoorstel zal, als het wordt aangenomen, de machtige reclamewereld niet door elkaar schudden. Het voornaamste doel ervan is het debat in het Parlement te stimuleren”, stelt het parlementslid Séverine de Laveleye (Ecolo), mede-auteur van het voorstel, in Le Soir.
- De gedachte achter het voorstel wordt echter a priori op ideologische grond verworpen door Groens regeringspartner in Vivaldi, de MR: “We willen niet terechtkomen in een totalitaire samenleving waarin de groenen aan iedereen hun model opleggen”, klinkt het daar.
Tabaksindustrie
Verder: Het voorstel is eigenlik een afzwakking van wat milieuorganisatie Greenpeace bepleit: een totaalverbod op alle reclame met een ietwat positieve spin voor de sector van de fossiele brandstoffen, naar analogie met het reclameverbod voor de tabaksindustrie.
- “De Europese Unie heeft met een reclameverbod de tabaksindustrie aan banden gelegd. Hetzelfde moet nu gebeuren voor de sector van fossiele brandstoffen, een sector die nog schadelijker is voor mens en planeet”, schreef Joeri Thijs van Greenpeace begin dit jaar in een bijdrage voor Knack.
(kg)