Kristof Calvo (Groen) werkt aan zijn ‘sociale flank’. Sinds het kopstuk van groen besliste zich niet te gooien voor het voorzitterschap van zijn partij, gooit hij het in de Kamer over een andere boeg: hij wil absoluut aan thema’s als armoede werken. Dat is opvallend, want Calvo stond altijd bekend als een ‘blauwe groene’, iemand die binnen Groen dichter aansloot bij de liberalen. Alleen: de partij zelf is misschien wel naar links opgeschoven. De nieuwe voorzitters, Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji, hebben alvast een uitgesproken linkse koers ingezet.
- Meteen voegt Calvo daad bij het woord: hij dient samen met Samuel Cogolati (Ecolo) en Kim Buyst (Groen) een wetsvoorstel in om het uitgebreide sociale energietarief permanent te maken, in plaats van zoals nu een tijdelijke maatregel.
- Dat zou meteen een erg brede ingreep van welvaartsherverdeling zijn: 2 miljoen armste gezinnen profiteren tijdelijk van zo’n verlaagd tarief, waardoor ze veel minder getroffen worden door de energiecrisis.
- Alleen, de maatregel kost handenvol geld. De energiewaakhond CREG berekende dat het prijskaartje vanaf 2021, toen die werd ingevoerd, tot september 2022 oploopt tot 865 miljoen euro. Afgelopen weekend besliste Vivaldi om daar nog een verlening aan te breien tot eind dit jaar: nog eens 185 miljoen euro kosten. En ook voor volgend jaar zou de maatregel doorlopen. Dat geld komt uiteraard van ergens: uit de nu al stevig ontspoorde begroting.
- Maar het parlementaire initiatief van Calvo verrast nu de socialisten. Die hebben aan de regeringstafel naar eigen zeggen maar bitter weinig steun gehad van de groenen in dit dossier: minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zou het systeem ook al willen herbekijken, om het mogelijks te verfijnen of groener te maken. Want het blijft onrechtstreeks opnieuw een subsidiëring van het gebruik van fossiele brandstoffen.
- Bij PS en Vooruit is men dus benieuwd in hoeverre Calvo en Cogolati het echt menen: raakt de zaak in de Kamer gestemd, desnoods met steun van PVDA voor een wisselmeerderheid? Afwachten.