Groen wil getrouwheidspremie spaarboekje afschaffen

Groen heeft een wetsvoorstel klaar om de getrouwheidspremie af te schaffen. Die spaarvergoeding ligt al een tijdje onder vuur. Volgens critici maakt de premie het voor de spaarders zo goed als onmogelijk om lucratievere oorden op te zoeken.

Waarom is dit belangrijk?

Het rendement van een (gereglementeerd) spaarboekje bestaat uit twee elementen: de basisrente en de getrouwheidspremie. De basisrente wordt berekend op basis van hoelang je geld gedurende een jaar op de rekening stond. Die vergoeding wordt doorgaans op 1 januari uitbetaald. De getrouwheidspremie daarentegen krijg je pas als je kapitaal twaalf opeenvolgende maanden op een rekening staat. Is dat niet het geval, krijg je geen premie. De financiële instellingen betalen de getrouwheidspremie doorgaans bij de start van iedere kwartaal uit.

In het nieuws: Groen-parlementslid Dieter Van Besien en zijn Ecolo-collega Gilles Vanden Burre leggen in de Kamer een wetsvoorstel neer om de getrouwheidspremie op spaarboekjes af te schaffen.

  • Volgens hen gebruiken de banken een hoge getrouwheidspremie om de indruk te wekken dat ze lucratieve spaarboekjes aanbieden. “Sinds het dossier van de spaarrente meer in de media komt, hebben sommige banken hun rentes aangepast, maar vaak gaat het over verhogingen van de getrouwheidspremies of v
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer