De dotaties die elke partij krijgen, hangen af van het aantal stemmen die de partijen halen bij de verkiezingen. Doordat Open Vld en Groen allebei stevig verloren, moeten ze het nu met minder middelen doen. Daardoor moet er ook personeel ontslagen worden.
In het nieuws: Bij Open Vld verdwijnen er 30 banen door de verkiezingsnederlaag.
- Open Vld moet het vanaf nu stellen met 4,2 miljoen euro per jaar, dat is 2 miljoen euro minder dan eerst. Daardoor slankt het personeelsbestand af van 73 naar 43 man, bevestigt voorzitter Tom Ongena (Open Vld) tegenover De Tijd. Hij heeft het over het doorvoeren van herstructureringen waarbij de fractiedienst en de studiedienst beiden hervormd worden.
- De studiedienst zou terugvallen op 10 personen, weet De Tijd. Er zal dus een focus moeten komen op belangrijke domeinen voor de liberalen, zoals fiscaliteit, de begroting en economie.
- De communicatie zal centraler moeten worden gevoerd onder de laatste momenten van Ongena als voorzitter. Het is mogelijk dat een nieuwe voorzitter weer een ander beleid opwerpt. Die mag sowieso een nieuwe partijwoordvoerder en een politiek directeur kiezen.
- Verder is er een gerucht dat de kas van Open Vld leeg is. De verkiezingscampagne zou tussen de 5 en de 8 miljoen euro hebben gekost. Het meest hardnekkige gerucht is dat het tekort zo nijpend is, dat het hoofdkwartier aan de Melsensstraat verkocht zou moeten worden. Ongena ontkent dat verhaal.
Andere strategie
Gevolgd: Ook bij Groen worden er bijna 30 mensen ontslagen.
- Groen krijgt jaarlijks 1 miljoen euro minder aan subsidies. Volgens covoorzitter Jeremie Vaneeckhout (Groen) moeten er daardoor net geen 30 medewerkers vertrekken, wat een derde is van het personeelsbestand van de partij. “Voor ons is dit geen uitzonderlijke situatie”, legt Vaneeckhout uit. “We belanden terug op het peil van de periode tussen 2010 en 2014”.
- De teneur bij Groen is wel anders dan bij Open Vld. De partij is ervan overtuigd dat de score beter kan worden bij de lokale verkiezingen in oktober. Daarbij wil de partij meer focussen op energie, wat minder aan bod kwam in de campagne voor juni. Het idee is dus om zo weinig mogelijk te raken aan de studiedienst of aan het communicatiedepartement. Maar hoe dan ook zullen er daar mensen moeten verdwijnen.
En verder: Ook cd&v, PS, Ecolo en DéFI moeten wat besparen.
- Cd&v verloor ook bij de verkiezingen in juni, maar daar zijn de gevolgen beperkter. Volgens berekeningen van de KU Leuven zou de partij 600.000 euro moeten besparen. Daardoor vertrekken er “minder dan 10 mensen” klinkt het bij de partij, met name bij het ondersteunend personeel.
- In Wallonië zal DéFI het met 83 procent minder medewerkers moeten doen, weet Le Soir. Ecolo is verplicht om 55 procent van de medewerkers te laten gaan, de PS 28 procent.