Key takeaways
- Griekse fetaproducenten ondervinden obstakels bij het betreden van de Amerikaanse markt als gevolg van invoerrechten.
- Een tarief van 20 procent op import uit de EU heeft de handelsspanningen doen escaleren en de export van fetakaas beïnvloed.
- Industrieleiders pleiten voor het verkennen van alternatieve markten ondanks de uitdagingen van nieuwe invoerrechten.
Een Griekse coöperatie van 1200 veehouders, gespecialiseerd in de productie van fetakaas, wordt geconfronteerd met obstakels in hun ambitie om de Amerikaanse markt te betreden. De invoering van nieuwe tarieven door de regering Trump heeft een smet geworpen op hun plannen. Deze tarieven, aanvankelijk vastgesteld op 10 procent voor de meeste Amerikaanse importen, zijn geëscaleerd tot een wederkerig tarief van 20 procent voor de Europese Unie, van oudsher een sterke bondgenoot van de VS.
Volgens Konstantinos Latsis, de algemeen directeur van de coöperatie, is het nog onduidelijk wat de gevolgen van deze tarieven voor de consument zullen zijn. Feta, een kaas die diep geworteld is in de Griekse geschiedenis en cultuur, geniet sinds 2022 een beschermde status als EU-handelsmerk. De populariteit van feta in de VS is gestaag toegenomen en de export is de afgelopen vier jaar verdubbeld tot 8 procent van de jaarlijkse fetaproductie van 140.000 ton in Griekenland.
De reactie van de coöperatie
Nu deze nieuwe invoerrechten de Amerikaanse export echter dreigen te halveren, pleiten leiders in de sector voor het verkennen van alternatieve markten. Ondanks de uitdagingen blijft de coöperatie hoopvol over de uiteindelijke vestiging op de Amerikaanse markt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!