De Turkse president Erdogan heeft zich opnieuw sterk uitgelaten over Griekenland. “Als je niet oplet, kunnen we ook ‘s nachts toeslaan”, klinkt het.
De spanningen tussen Turkije en Griekenland gaan de laatste dagen naar een hogere versnelling. Erdogan dreigde eerder al meerdere keren met een militaire interventie tegen Griekenland. Dinsdag zei hij dat zijn “geduld opraakt” over de militarisering van de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee.
Griekse premier Kyriakos Mitsotakis reageerde op het voorval: “Het is onaanvaardbaar dat wij bedreigingen ontvangen die de Griekse soevereiniteit in twijfel trekken. Nikos Dendias, minister van Buitenlandse Zaken, bestempelt het dreigement vanuit Turkije als “neo-Ottomaanse intimidatie” en zegt in staat te zijn Griekse “onafhankelijkheid en territoriale integriteit te verdedigen”.
Zoveelste pesterij
Het is niet de eerste keer dat de buurlanden in hevig conflict verkeren. Al decennialang hebben de twee discussies over een hele reeks kwesties, waaronder enkele eilanden in de Egeïsche Zee.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eilandengroep – met toeristische trekpleisters Kos en Rhodos – in Griekse handen. Een vredesverdrag uit 1947 stelt dat Athene er maar een klein aantal soldaten mag stationeren. Een regel dat het land volgens Ankara overtreedt. Het feit dat sommige eilanden als Kastellorizo op amper twee kilometer van het Turkse vasteland liggen, maakt alles nog gevoeliger.
Eerder werd ook wederzijds gepest door onderzeeërs te sturen of gevechtsvliegtuigen te laten overvliegen. Nog vorige maand beschuldigde Turkije Griekenland ervan zijn luchtverdedingsradar te richten op een Turks F-16 gevechtsvliegtuig. Op zo’n 10.000 voet ten westen van Rhodos. Athene zei daarvan niets van af te weten, maar Turkije besloot het voorval aan te geven aan de NAVO.
Ook is het eigenaarschap over gas en olie een lastige kwestie, die als ware het goud van vandaag zijn. In 2020 liepen de discussies uiteindelijk op tot een militair conflict in de Middellandse Zee.
Verkiezingen aan de horizon
Of het dit keer opnieuw tot een militair treffen zal aankomen, is nog lang niet zeker. De reden daarvoor: zowel Erdogan als Mitsotakis staan volgend jaar voor verkiezingen. Al is het wel een bekende tactiek van de Turkse president om voor ophef te zorgen, om zo de zwevende kiezer te overtuigen.
Mogelijks afleidingsmanoeuvre
Het heen-en-weergeroep kan vanuit Turkse kant ook een manier zijn om de aandacht af te leiden van de torenhoge inflatie in het land. Vorige maand bereikte die een nieuw record. Het leven werd er 80,21 procent duurder, het hoogste cijfer van de afgelopen 24 jaar.
De prijsstijgingen in het land worden aangewakkerd door de onorthodoxe renteverlagingen van de centrale bank, die in augustus nog het tarief van 14 naar 13 procentpunten verlaagde. In tegenstelling tot economen, gelooft de Turkse president erin dat de hoge rente de inflatie zal aansnijden.
Tot verbazing blijft de economie in het land wel groeien, ondanks de huidige hyperinflatie. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het bbp met 7,6 procent in vergelijking met vorig jaar. Een groei die vooral te danken is aan export waardoor het land nog op haar benen staat.
(jvdh)