Grieks minister vraagt burgers om geld te schenken voor nieuw oorlogsschip

De Griekse minister van Defensie start een crowdfundingactie op om de financiering van nieuwe oorlogsschepen rond te krijgen.

“Ik roep de Griekse scheepsbouwers en alle Griekse burgers op om onze inspanningen te steunen en vanaf 1 januari 2019 geld te doneren om onze zeemacht te steunen en nieuwe schepen te kunnen aankopen.”

Capaciteit Griekse zeemacht uitbreiden

Dat heeft de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos donderdag gezegd ter gelegenheid van een toespraak aan de Zeevaartacademie in Pireaus, nabij Athene.

Kammenos zei de eerste te zullen zijn die zijn salaris zal overmaken. Volgens de minister zijn schenkingen nodig om nieuwe fregatten en een vlaggenschip te kunnen bestellen. Op die manier moet de capaciteit van de Griekse zeemacht worden uitgebreid. Ook de Griekse staat zal geld investeren.

Kammenos verwees naar het voorbeeld van [de Griekse zakenman en filantroop Georgios] Averoff die het gros van zijn fortuin aan de Griekse staat overmaakte.

Kammenos is een euroscepticus, die zijn politieke carrière startte bij Nea Demokratia. In 2012 richtte hij zijn eigen partij ‘Onafhankelijke Grieken’ (ANEL) op, die in 2015 een kleine 4% van de stemmen haalde bij de verkiezingen. In 2015 sloot hij een regeringscoalitie met Syriza op, waarna premier Tsipras hem tot minister van Defensie benoemde. Kammenos staat bekend om zijn anti-immigratiestandpunten.

Twee op drie Grieken hebben schulden bij de overheid

Of de Grieken op de vraag van hun minister zullen ingaan blijft afwachten. Uit een rapport van de Griekse parlementaire budgetcommissie bleek eerder deze week dat 4,3 miljoen Grieken schulden hebben bij de overheid. Opgemerkt wordt dat de openstaande fiscale schulden meer dan de helft bedragen van het Griekse bruto binnenlandse product, dat dit jaar een niveau van 184,7 miljard euro zou bereiken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20