Griekenland zet hightech drones in tegen belastingontduiking

In Griekenland zetten de autoriteiten sinds kort drones in om belastingontduikers te ontmaskeren. De onbemande vliegtuigen worden op toeristische locaties aan de Egeïsche Zee ingezet om aanwijzingen van illegale inkomsten te kunnen identificeren. De acties spitsten zich toe op Santorini, een eiland dat bij toeristen een grote populariteit geniet.

De drones werden door inspecteurs van het ministerie van financiën en de kustwacht ingezet om controles uit te voeren op de booteigenaars die aan de toeristen korte dagtrips aanbieden. Daarbij werd nagegaan of de inkomsten uit de ticketverkoop wel legaal werden aangegeven.

Plaag

“De zwarte economie is in Griekenland een echte plaag,” benadrukt het persbureau Reuters. “Volgens een aantal ramingen situeert ongeveer een kwart van de totale nationale productie buiten de officieel aangegeven activiteit. De Griekse autoriteiten hopen met de inzet van hightech de strijd tegen belastingontduiking te kunnen versterken.”

“Beslist werd daarbij om op een aantal toeristische bestemmingen een experiment met drones op te zetten. Dankzij de onbemande toestellen konden de belastingsambtenaren immers vaststellen hoeveel passagiers zich aan boord van de dagcruises bevonden. Die resultaten werden vervolgens vergeleken met de aangegeven inkomsten en controles aan boord van de schepen.”

Boetes

Woordvoerders van de Griekse belastingdiensten maakten gewag van uitstekende resultaten. Opgemerkt werd dat negen gecontroleerde schepen op Santorini slechts een gedeelte van hun ticketverkoop hadden aangegeven. In totaal zouden daarbij voor 25.000 euro aan inkomsten voor de autoriteiten zijn verzwegen. De betrokken booteigenaars kunnen nu een aanzienlijke boete verwachten.”

Het toerisme is in Griekenland een cruciale pijler van de nationale economie en betekent dan ook een belangrijke bron van fiscale inkomsten. Het toerisme vertegenwoordigt ongeveer 20 procent van het Griekse bruto binnenlandse product.

De Griekse fiscale autoriteiten benadrukten de controles op toeristische bestemmingen deze zomer te hebben opgedreven. Het voorbije jaar ontving Griekenland 27 miljoen bezoekers. Dat was een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20