De regering van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (foto) heeft vrijdag maatregelen bekendgemaakt die erop gericht zijn superrijken aan te trekken. Al wie zich in Griekenland domicilieert en tenminste 183 dagen per jaar in het land verblijft zal maximum 100.000 euro belastingen betalen op zijn globale inkomen.
Het zogenaamde ‘non-dom’-statuut wil vermijden dat de rijken belast worden op hun inkomsten uit offshore-activiteiten en/of kapitaal.
De verplichtingen van het ‘non-dom’-statuut
Het statuut komt wel met een reeks verplichtingen:
- Wie ervan willen profiteren moet meer dan de helft van het jaar fysiek in Griekenland verblijven.
- Het statuut heeft een looptermijn van maximum 15 jaar.
- Ook moeten de kandidaten binnen de drie jaar minimum 500.000 euro in de Griekse economie pompen. Dat mag onder de vorm van de aankoop van Griekse aandelen, staatsobligaties of vastgoed.
- Maar wie 1,5 miljoen euro investeert heeft recht op een halvering van de belastingaanslag en betaalt nog maar 50.000 euro belastingen per jaar.
- Al wie aan zulk avontuur begint wordt wel beschermd door een clausule die stipuleert dat toekomstige regeringen de regel niet kunnen terugdraaien.
Een gelijkaardig Italiaans initiatief
De maatregelen lijken sterk op een recent Italiaans initiatief dat rijke gepensioneerde buitenlanders bevoordeelt op voorwaarde dat ze zich vestigen in dorpen in zuid-Italië, waar minder dan 20.000 mensen wonen. Deze expats moeten nog maximum7% belastingen betalen op hun buitenlandse inkomsten of pensioen. Het statuut is maar 5 jaar geldig en komt ook met een reeks uitzonderingen.
Gouden Visa
Griekenland is de voorbije jaren ook zeer actief geweest op vlak van de zogenaamde Gouden Visa. Die bieden inwoners van landen buiten de Europese Unie een Griekse verblijfsvergunning aan. Deze inwijkelingen krijgen een hernieuwbaar vijfjarig visum tegen de aankoop van een onroerend goed van minstens 250.000 euro. Portugal, Spanje en Malta hanteren gelijkaardige stelsels.
Het systeem biedt buitenlanders een gemakkelijke toegang tot de Europese Unie. Tienduizend buitenlanders, waaronder bijna vierduizend Chinezen, hebben van deze opportuniteit gebruik gemaakt. Deze groep heeft de voorbije vijf jaar bijna 1,5 miljard euro aan Grieks onroerend uitgegeven. Populair zijn vooral de hoofdstad Athene en de eilanden Korfoe en Santorini.