Grieken moeten voortaan tenminste 30% van hun inkomen elektronisch uitgeven. Wie dat niet doet krijgt een boete van 22% op het ontbrekende percentage. Met de maatregel wil de regering van premier Kyriakos Mitsotakis het omvangrijke zwarte circuit in het land en de daarbijhorende fiscale fraude een fatale slag toebrengen.
De Griekse schaduweconomie was in 2017 volgens het Duitse Institut für Angewandte Wirtschaftsforschung met 22% de grootste ter wereld. De fraude die daaruit voortkomt wordt jaarlijks op 16 miljard euro geschat.
De regering Mitsotakis denkt zo jaarlijks 500 miljoen euro aan boetes te kunnen innen, meldt de Daily Telegraph.
Wie niet het vereiste bedrag elektronisch spendeert mag zich aan een boete van 22% verwachten op het ontbrekende deel. Wie bijvoorbeeld 20% van zijn inkomen elektronisch uitgeeft, zal een boete van 22% ontvangen op de ontbrekende 10%.
Een Griek die 1.000 euro per maand verdient en slechts 150 euro elektronisch betaalt, zal zo een boete van zo’n 400 euro krijgen op jaarbasis. De elektronische betalingen, huur inbegrepen, kunnen worden verricht via debet- en kredietkaarten, elektronische bankoverschrijvingen en e-commerce.
Meer inkomsten uit btw of boetes
Volgens een woordvoerder van de Griekse premier komt zijn land hier sowieso als winnaar uit. Ofwel komen er meer inkomsten dankzij de boetes ofwel gaan de btw-inkomsten naar boven. Banken zullen de overheid helpen door de elektronische betalingen aan hun klanten op te leggen.
Vele Grieken krijgen hun loon nog altijd in cash uitbetaald en doen betalingen in cash. Ook hebben slechts 72% van alle Grieken een internetaansluiting. Verwacht wordt dan ook dat een grote groep mensen moeilijkheden zal ondervinden om de 30%-norm te halen.