Grensheropeningen doen vraag naar vliegreizen weer toenemen

De vraag naar vliegreizen begint weer wat toe te nemen, nadat de internationale luchtvaart door de coronacrisis grotendeels heeft platgelegen. Dat zegt de internationale brancheorganisatie IATA.

In april daalde de vraag met 94,3 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat was volgens de IATA waarschijnlijk het dieptepunt. Sinds dat moment is het aantal dagelijkse vluchten weer met 30 procent gestegen. Hoewel het voornamelijk om binnenlandse vluchten gaat en het relatief nog steeds een zeer laag aantal is, stelt IATA dat dit het eerste signaal is dat de luchtvaart op weg is naar herstel.

‘April was een ramp voor de luchtvaart, aangezien het luchtverkeer bijna volledig stopte’, zegt IATA-directeur Alexandre de Juniac. ‘Maar nu nemen de vluchten weer toe, heffen landen langzaamaan beperkingen op en toont het ondernemersvertrouwen een verbetering in belangrijke markten zoals China, Duitsland en de Verenigde Staten.’

Google

Vooral in Azië trekt de vliegmarkt weer aan. Uit cijfers van eind mei blijkt dat het aantal vluchten in China, Korea en Vietnam nu nog maar 22 tot 28 procent lager ligt dan een jaar eerder. Mensen googelen ook weer meer naar vliegreizen. Eind mei deden ze dat een kwart vaker dan in april.

En ook de beurzen hebben dat begrepen. Luchtvaartaandelen zitten in de lift. Woensdag stegen de aandelen van luchtvaartmaatschappijen en toeleveraars aan de vliegtuigsector 9 tot 11 procent wereldwijd.

Toch jobverlies

Eén minder goed nieuwsfeit uit eigen land: BMT Aerospace uit Oostkamp, dat tandwielen en andere onderdelen maakt voor de luchtvaartindustrie, kondigt aan 105 van de 641 jobs wereldwijd te schrappen. BMT is onderdeel van dezelfde groep als VCST uit Sint-Truiden, dat eerder vandaag 171 mensen op straat zette.

BMT heeft drie vestigingen: in Oostkamp, Roemenië en de Verenigde Staten. Volgens de vakbond ACV verdwijnen er in België negen van de 121 jobs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20