Greenpeace: ‘Afvalwater kerncentrale Fukushima kan menselijk DNA beschadigen’

Het vervuild afvalwater dat de verwoeste kerncentrale van Fukushima in Japan in de Stille Oceaan wil dumpen, is volgens Greenpeace niet zonder gevolgen voor de mensen.

Daags na het bericht in de Japanse media dat de Japanse overheid op het punt staat zijn akkoord te geven om het gecontamineerde water uit Fukushima in de Stille Oceaan te dumpen, pakt Greenpeace uit met een rapport waarin het de gevaren van zo’n dumping belicht.

‘We kunnen de kwestie niet eeuwig uitstellen’, liet de Japanse premier, Yoshihide Suga eerder deze week weten. ‘We willen zo snel mogelijk een verantwoorde beslissing nemen.’ Het gaat over meer dan 1 miljoen ton aan vervuild water.

Opgenomen door alles wat leeft

Volgens de milieuorganisatie bevat het water in de kerncentrale gevaarlijke hoeveelheden koolstof-14. Dat is een radioactieve isotoop die wordt opgenomen door alles wat leeft, waaronder dus mensen, dieren en planten. ‘Koolstof-14 heeft zelfs het potentieel om het menselijke DNA te beschadigen’, aldus het rapport.

Greenpeace verwijt de Japanse overheid en Tokyo Electric Power Company (Tepco), de eigenaar van de kerncentrale, dat ze mensen onterecht de indruk geven dat het kernwater enkel tritium bevat, een isotoop van waterstof die niet schadelijk is voor de mens. Tritium is volgens het bedrijf zeer moeilijk uit het water te zuiveren.

Greenpeace zegt dat het van Tepco een bevestiging heeft gekregen dat de kerncentrale niet is ontworpen om koolstof-14 uit het water te filteren.

Informatie achtergehouden

‘De Japanse overheid en Tepco hebben opzettelijk jarenlang gedetailleerde informatie over het radioactieve materiaal in het besmette water achtergehouden. Ze hebben de burgers van Fukushima, Japan in het algemeen en de buurlanden zoals Zuid-Korea en China niet uitgelegd dat het besmette water dat in de Stille Oceaan zal worden gedumpt, gevaarlijke hoeveelheden koolstof-14 bevat’, zegt Greenpeace.

Volgens de milieuorganisatie vormt de combinatie van koolstof-14 met andere radionucliden in het water een duizend jaar lange bedreiging voor de mens.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.