De superkern, de constellatie van tien partijen die de volmachten van de regering-Wilmès steunen, heeft een deal over steunmaatregelen voor sectoren die midscheeps getroffen worden door de coronacrisis.
Waarover gaat het? De oppositiepartijen en de federale minderheidsregering bogen zich zaterdagmorgen nog maar eens over een reeks steunmaatregelen. Vorige week waren die onderhandelingen op een sisser afgelopen, omdat de Wilmès en co de inhoud van hun steunplan al met veel fanfare aangekondigd hadden. Nog voor de superkern op de hoogte was, nota bene.
De details? Nu zijn alle partijen dus tot een vergelijk gekomen. Dit zijn alle maatregelen:
- Het systeem van tijdelijke werkloosheid en de overbruggingskredieten voor zelfstandigen blijven in voege tot en met 31 augustus. Ook kunnen ouders langer een beroep doen op het specifieke corona-ouderschapsverlof, dat voorzien was tot eind juni.
- Voor de zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca, zijn dit de extra steunmaatregelen:
- Een verlenging en verbetering van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen, tot en met 31 augustus. Met een optie op nog een verlenging tot het einde van het jaar.
- Een verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid tot en met 31 december 2020.
- Een verlaging van het btw-tarief tot 6 procent voor alle maaltijden en dranken, behalve alcohol.
- Een gedeeltelijke vrijstelling van de betaling van de bedrijfsvoorheffing voor de komende drie maanden.
- Tot slot komen er enkele ingrepen om de koopkracht van de Belgen te verhogen:
- Werkgevers kunnen hun werknemers een cadeaucheque van 300 euro aanbieden om te besteden in de horeca, de cultuursector of één van de andere zwaar getroffen sectoren. Deze is 100 procent aftrekbaar van de belastingen.
- Leefloners, mensen met een beperkingen en mensen die recht hebben op een inkomensgarantie voor ouderen (IGO) krijgen 50 euro per maand extra, tot het einde van het jaar.
- Elke Belg krijgt een rail pass met tien ritten van de NMBS, die geldig is van 1 juli tot en met 31 december.