Grand Prix F1 in Spa is zwaar verlieslatend, maar toch noodzakelijk

Elk jaar moet de Waalse overheid de verliezen van de Belgische Grand Prix op het circuit van Spa-Francorchamps aanzuiveren, maar toch blijkt het een gezonde keuze om in het evenement te blijven investeren. Dat schrijft de krant La Dernière Heure. Wanneer immers alle factoren in rekening worden gebracht, moet volgens de krant worden erkend dat het evenement een positieve bijdrage levert aan de economie.

Het Waalse Gewest heeft recent het kapitaal van de vennootschap Spa Grand-Prix, organisator van de Grote Prijs Formule Eén op het circuit van Francorchamps, met 3,5 miljoen euro verhoogd. Op die manier kon worden vermeden dat de vennootschap met een negatief eigen vermogen zou worden geconfronteerd en kon ervoor worden gezorgd dat de verliezen van de organisatie konden worden opgevangen.

Gecumuleerde verliezen

Twee jaar geleden boekte de Belgische Grand Prix een exploitatieverlies van bijna 5,9 miljoen euro. Het jaar voordien werd zelfs een negatief resultaat van meer dan 7,8 miljoen euro gemeld. Sinds de oprichting van de vennootschap Spa Grand-Prix acht jaar geleden zou al een gecumuleerd verlies van ruim 47 miljoen euro zijn geregistreerd. Het Waalse Gewest is met de holding Sogepa de enige aandeelhouder van Spa Grand-Prix.

“Ondanks die zware lasten heeft een onderzoek van de Université de Liège echter uitgewezen dat het evenement uiteindelijk een positieve balans kan voorleggen, zelfs zonder rekening te houden met de wereldwijde impact die de Grand Prix heeft op het imago van België en Wallonië,” merkt La Dernière Heure op. “Berekend werd dat het gebeuren de lokale economie rechtstreeks ongeveer 45 miljoen euro baten oplevert.”

Onder meer wordt erop gewezen dat de Grand Prix in de regio alleen al op het gebied van overnachtingen van deelnemers, entourage en toeschouwers een waarde van 14,5 miljoen euro vertegenwoordigen. Daarnaast moet er volgens de onderzoekers ook nog rekening worden gehouden met de exploitatie van de Paddock Club en de verkoop van dranken op het circuit.

Noodzakelijk

“Samen met de merchandising, de verhuur van loges en de verkoop van programma’s, mag nog eens met een omzet van meer dan 12 miljoen euro rekening worden gehouden,” aldus de krant. “Bovendien mag niet vergeten worden dat het evenement voor de federale overheid ongeveer 5,5 miljoen euro btw-inkomsten opbrengt. Ook de lokale besturen kunnen op ongeveer 850.000 euro inkomsten aan heffingen rekenen.”

Daarnaast wordt gewezen op meer dan 2 miljoen euro sociale en fiscale bijdragen die door het evenement worden gegenereerd. “De Formule Eén creëert in België ongeveer twaalfhonderd banen,” stipt La Dernière Heure aan. “Met een totale opbrengst van 45 miljoen euro moet de Grand Prix dan ook worden erkend als een leefbaar project, dat zelfs onmisbaar is voor de lokale economie.”