Key takeaways
- Goudprijzen stegen naar recordhoogte omdat beleggers hun toevlucht zochten in veilige havenactiva.
- Escalerende handelsspanningen tussen de VS en China stimuleerden de vraag naar goud, nu beide landen aanzienlijke tarieven op elkaars goederen heffen.
- Een zwakkere dollar en verwachtingen van eerdere renteverlagingen door de Federal Reserve droegen ook bij aan de stijging van goud.
De goudprijs steeg vrijdag tijdens de Aziatische handel naar ongekende hoogten, gedreven door de escalerende bezorgdheid over een mogelijke handelsoorlog tussen de VS en China. Deze stijging markeerde een voortzetting van de recente sterke prestaties van het metaal, dat alle andere metalen overtrof toen beleggers hun toevlucht zochten in veilige havenactiva zoals goud en de yen.
Deze trend werd nog versterkt door een sell-off van Amerikaanse staatsobligaties, ondanks stijgende rendementen. Tegen het afsluiten van de Aziatische markten bereikte spotgoud 3.220,20 dollar per ounce, terwijl de juni-goudfutures klommen naar 3.231,69 dollar per ounce.
Goudprijzen blijven stijgen
Tegen vrijdagavond 18u30 lokale tijd handelde spotgoud op 3.234,19 dollar per ounce, terwijl de juni-futures 3.250,96 dollar per ounce noteerden. Een zwakkere dollar ondersteunde bredere stijgingen in metaalprijzen, hoewel goud in de afgelopen weken duidelijk beter presteerde dan de meeste andere metalen.
De dollar daalde deze week fors. De dollarindex noteerde op het moment van het schrijven op 100,08 (circa -4 procent op weekbasis).
Escalerende handelsspanningen
De escalerende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China wakkerden de vraag naar goud aan. Beide landen stelden deze week aanzienlijke tarieven in op elkaars goederen. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan dat de tarieven op Chinese import 145 procent zouden gaan bedragen, waarna China reageerde met eigen tarieven van 125 procent. Hoewel Trump aangaf bereid te zijn om handelsbesprekingen aan te gaan, toonde Peking geen tekenen van toegeving.
Onzekerheid en beleggerssentiment
Hoewel Trump eerder plannen voor bredere “wederkerige” tarieven op andere landen had uitgesteld, blijft het aanhoudende handelsconflict met China voor onzekerheid zorgen voor zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie. Bijgevolg hebben beleggers Amerikaanse activa zoals de dollar en schatkistpapier afgestoten ten gunste van goud.
Bovendien zetten de zwakker dan verwachte Amerikaanse cijfers over de consumenteninflatie de dollar extra onder druk, waardoor traders anticipeerden op vervroegde renteverlagingen door de Federal Reserve.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!