“Goudprijs schiet dit jaar weer naar recordhoogte”

Goud zou dit jaar weer hoge toppen kunnen scheren, zegt David Lennox, grondstoffenanalist bij fondsbeheerder Fat Prophets. Hij voorspelt dat het edelmetaal op 2.100 dollar per troy ounce (31,1 gram) koerst.

De zwakte van de Amerikaanse dollar en de inflatie zijn enkele factoren die de koers van het edelmetaal waarschijnlijk een boost zullen geven, vertelde Lennox op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Recordhoogte

“We denken dat de goudprijs in de loop van 2022 de all-time recordhoogte zal testen, maar we zien niet dat hij veel verder zal stijgen als hij daar eenmaal is”, stelde hij.

In augustus 2020 koerste de goudprijs op een recordhoogte: 2.063 dollar, volgens gegevens van het databedrijf Eikon. Het edelmetaal werd vandaag verhandeld tegen ongeveer 1.814 dollar (1.606 euro) per troy ounce.

Inflatie

Lennox zei dat alle elementen aanwezig zijn om de Amerikaanse dollar te doen dalen in waarde, hoewel dat nog niet is gebeurd. Als de wereldreservevaluta aan waarde inboet, zou dat echter een “zegen” zijn voor goud, betoogde hij.

Ondertussen bedraagt de inflatie in de VS bijna 6 procent; een dergelijke hoge inflatie is doorgaans een goede indicator voor een stijgende goudprijs. Goud wordt gezien als indekking tegen inflatie en stijgt in waarde als de dollar daalt, maar in het recente verleden heeft het edelmetaal het wat laten afweten.

“Wij geloven dat de hoge inflatie en de lagere Amerikaanse dollar de goudprijs in 2022 zullen opdrijven”, klonk het nog.

Geopolitieke spanningen

Geopolitieke spanningen tussen grote militaire mogendheden zouden de goudprijs ook eerder dan verwacht de hoogte kunnen injagen, aldus Lennox.

In het bijzonder denkt hij aan de militaire aanwezigheid van Rusland langs de oostgrens met Oekraïne. De Russische troepen zijn zich daar aan het ophopen, en dat zou snel kunnen omslaan in iets rampzaligs, zei hij.

“Als dat zou gebeuren, dan zouden we de goudprijs behoorlijk zien reageren en ons koersdoel van 2.100 per ounce zou waarschijnlijk eerder vroeger dan later komen,” voegde hij eraan toe.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.