De prijs van goud staat op het hoogste niveau sinds zes maanden. Dat heeft te maken met de hoop van beleggers die wedden op renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank volgend jaar. Maar ook andere factoren spelen een rol.
Goudprijs klimt naar hoogste peil in zes maanden: wat is er aan de hand?

Waarom is dit belangrijk?
Goud wordt vaak beschouwd als een veilige haven in tijden van crisis, wat betekent dat investeerders het kopen om hun vermogen te beschermen tegen inflatie, de devaluatie van valuta en de turbulenties op de financiële markten. Daarom kan een hoge goudprijs een indicator zijn van wantrouwen ten opzichte van de wereldeconomie of de stabiliteit van de markten.In het nieuws: De goudprijs heeft 2.018,90 dollar per ounce bereikt, het hoogste niveau sinds half mei.
- Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van het laagste niveau van zeven maanden op 6 oktober, namelijk 1.823,50 dollar per ounce.
- De goudprijs ligt nu 3 procent onder het historische record van augustus 2020, namelijk 2.067,15 dollar per ounce.
Oorzaken
De context: Verschillende factoren dragen bij aan de stijging van de goudprijs.
- De meerderheid van de beleggers wedt op een verlaging van de rentetarieven van de Fed in mei 2024. Dat zijn perspectieven die de koers van de dollar hebben doen dalen. De koers van goud is echter nauw verbonden met die van de Amerikaanse valuta. Zozeer zelfs dat als je de prijs van goud in euro’s uitdrukt, je een heel ander verloop ziet. De goudprijs in euro schommelt rond de 1.840 euro, terwijl het eind vorige maand de 1.900 euro overschreed.
- Voeg hieraan toe dat goud op zichzelf geen rente genereert. Normaal gesproken kan dit een nadeel zijn in vergelijking met andere investeringen zoals obligaties, die wel rente opleveren. Echter, wanneer de rentetarieven dalen, worden de opbrengsten van deze investeringen minder aantrekkelijk. De rente op tweejarig Amerikaans schatkistpapier is na een piek van 5,2 procent in oktober gedaald tot 4,94 procent. Zo wordt goud relatief interessanter.
- Ook spelen geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten een rol. Na de aanval van Hamas in Israël op 7 oktober schoot de goudprijs omhoog. “Zelfs als het risico op conflict in het Midden-Oosten op dit moment lijkt beperkt, zal dit de goudprijs blijven ondersteunen”, voorspelt Ewa Manthey, grondstoffenstrateeg bij ING, in de Financial Times.
Om te volgen: Analisten verwachten dat de vraag naar goud sterk zal blijven voor de rest van het jaar. Sommigen voorspellen zelfs dat het gele metaal zijn recordniveau zou kunnen bereiken tegen het einde van 2023.
(evb)