Goud valt al een tijdje in de smaak bij de beleggers. De ene recordprijs lijkt de andere op te volgen. Het edelmetaal wordt nu verhandeld voor iets meer dan 2.500 dollar per ounce (31,1 gram).
In het nieuws: Een ounce goud is op het moment van dit schrijven welgeteld 2.525 dollar waard. Het is de eerste keer ooit dat de goudprijs de kaap van 2.500 dollar heeft gerond.
- In vergelijking met de start van dit jaar is de prijs al met zo’n 20 procent gestegen. Toen kon je een ounce goud kopen voor 2.070 dollar.
Waarom blijft goud het goed doen?
Details: Er zijn verschillende redenen waarom het edelmetaal momenteel in de smaak valt van de beleggers.
- Allereerst is er de verwachte renteknip van de Federal Reserve in september. En dat is goed nieuws voor beleggingsproducten die geen rente uitbetalen, zoals goud.
- Volgens de CME FedWatch Tool verwacht nu een grote meerderheid van de strategen en de economen een eerste rentedaling met (minstens) 25 basispunten op volgende bijeenkomst van de Fed. Die staat gepland voor 18 september.
- De centrale bankiers komen eind deze week bijeen voor de jaarlijkse conferentie in Jackson Hole. Verwacht wordt dat Fed-voorzitter Jerome Powell dan meer details zal delen over het toekomstige rentebeleid.
- Een renteverlaging zet bovendien de dollar onder druk. En die zwakkere greenback geeft het edelmetaal een boost. De goudprijs wordt in dollar uitgedrukt, waardoor het voor beleggers uit niet-dollarlanden voordeliger is om in goud te beleggen.
- De euro was deze week zelfs gestegen tot 1,107 dollar, het hoogste niveau sinds begin dit jaar.
- Goud wordt beschouwd als een veilige haven tijdens turbulente tijden. Op geopolitiek vlak is er met de oorlog in Oekraïne en Gaza momenteel veel onrust in de wereld. Voor de start van de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 kon je nog een ounce goud kopen voor iets minder dan 1.900 dollar.
- Tot slot kopen de centrale banken, waaronder de People’s Bank of China, meer goud. Uit een recent rapport van de World Gold Council (WGC) blijkt dat de monetaire instellingen in het tweede kwartaal van dit jaar 183 ton goud hebben gekocht. Dat is een stijging met 6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Tijdens de eerste jaarhelft hebben ze 483 ton goud gekocht, een recordhoeveelheid.
- “Nu sommige centrale banken zich afvragen of het wel veilig is om activa in dollar en euro aan te houden (na de financiële crisis en de schuldencrisis en recenter de oorlog in Oekraïne en Gaza red.), kiezen veel financiële instellingen ervoor om hun reserves aan te vullen met goud,” merkte de Zwitserse bank UBS eerder al op. Volgens de financiële instelling is de aankoop van goud door centrale banken gestegen tot het hoogste niveau sinds de jaren 1960.
- UBS verwacht dat de goudprijs tegen het einde van dit jaar zal klimmen tot 2.600 dollar per ounce.