‘Gouden’ waterstof: wat is de nieuwste duurzame hype in energieland, en waarom geldt die als innovatief?

Waterstofgas, een energiedrager, wordt op verschillende manieren gewonnen. Nadat eerdere methodes als ‘grijze’ waterstof (gemaakt uit aardgas), ‘blauwe’ (als het CO₂ dat bij de productie van H2 vrijkomt, wordt afgevangen), ‘paarse’ (met kernenergie) en ‘groene’ (uit zonne- en windenergie) de revue passeerden, heeft een Amerikaans bedrijf het over ‘gouden’ waterstof.

Waarom is dit belangrijk?

Een groeiend aantal landen - waaronder België - ziet de energiedrager H2 als een van de belangrijkste oplossingen voor de klimaatcrisis. Er is echter nog een (zeer) lange weg te gaan voordat het grote duurzame potentieel dat het goedje volgens sommigen heeft, volledig kan worden ontplooid.

In het nieuws: De Amerikaanse biotech-start-up Cemvita Factory beweert tegenover de tech-website Wired via onrendabele, uitgeputte oliebronnen, waterstofgas te kunnen winnen.

  • Dat zou mogelijk zijn door een speciale cocktail bestaande uit bacteriën en voedingsstoffen in de - normaliter onbruikbare - olieresiduen te spuiten.
  • Wat volgt is een chemische reactie met de restjes koolwaterstof van de olie, die waterstofgas oplevert.
  • “Gouden waterstof” dus, volgens Cemvita. "Als eerbet
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer